HSRM

Sindikat: Porezne uprave krivo računaju porezna rješenja radnika migranata

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Radnici migranti su zakinuti sa po 15.000 kuna, priopćio je Hrvatski sindikat radnika migranataHrvatski sindikat radnika migranata (HSRM) priopćio je u nedjelju da nije zadovoljan radom Poreznih uprava koja im krivo računaju velik broj poreznih rješenja i predlaže svojim članovima da pričekaju s dobrovoljnom prijavom poreza jer su u tijeku pregovori s Ministarstvom financija.


“Provjerom naših poreznih stručnjaka došli smo do saznanja o, do 80 posto krivih izračuna poreznih rješenja, čime su radnici migranti zakinuti sa po 15.000 kuna”, navodi u priopćenju predsjednik sindikata Franjo Lazar.


Također, s obzirom na detaljne i brojne obrade, koje je napravila sindikalna pravna služba, HSRM dolazi do zaključka da Republika Hrvatska krši odredbe međunarodnih sporazuma o dvostrukom oporezivanju, dodaju iz sindikata.
Uoči novog kruga podnošenja poreznih prijava koje počinju novom kalendarskom godinom, iz tog sindikata upozorili su na te i druge probleme radnika migranata, istaknuvši da su u listopadu 2021., na sastanku u Središnjici Porezne uprave, stekli dojam kako krovna uprava nema uvid u činjenicu da svaka porezna ispostava provodi drugačiju, „svoju“ politiku oporezivanja i primijene odredbi zakona što se odnose na obračun poreza.


“Na sastanku je dogovoreno da u vrijeme božićno-novogodišnjih praznika, Porezna uprava objavi informaciju u medijima namijenjenu radnicima migrantima o njihovoj obvezi da sami, dobrovoljno, naprave prijavu osobnog dohotka i drugih primitaka iz inozemstva”, ističu iz sindikata.


No, ipak, iz HSRM-a predlažu svim svojim članovima da s dobrovoljnom prijavom poreza još malo pričekaju budući da su u tijeku pregovori s Ministarstvom financija o rješavanju konkretnih devet zahtjeva koje je predložio sindikat, a idu u cilju poboljšanja položaja hrvatskih ranika migranata.


Ujedno HSRM poziva sve državljane Republike Hrvatske koji rade u državama Europske unije, da prije nego se dragovoljno jave u Poreznu upravu kontaktiraju HSRM zbog savjeta te moguće pravne zaštite.


“Zar je zanemarivo to što nas ima oko 20.000 koji se tjedno ili mjesečno vraćamo u Hrvatsku? Zar je malo to što donosimo do pola milijarde eura i izravno doprinosimo rastu njenog BDP-e kroz naša ulaganja? Prema podacima iz građevinskog sektora, koji je vrlo zorni pokazatelj i akcelerator ekonomske aktivnosti, do 90 posto svih poslova hrvatski građevinski obrtnici rade upravo zahvaljujući našim investicijama”, naglašavaju iz sindikata.