UBOJSTVA CIVILA

SAD i Velika Britanija optužuju talibane za ratne zločine na jugu Afganistana

Hina

REUTERS

REUTERS

"Ova ubojstva mogu predstavljati ratne zločine. Mora ih se istražiti, a ti talibanski borci ili zapovjednici moraju odgovarati", objavljeno je na Twitteru američkog veleposlanstva.KABUL – Američko i britansko veleposlanstvo u Kabulu poručili su u ponedjeljak da su talibani možda počinili ratne zločine na jugu Afganistana, točnije da su ubijali civile iz osvete, što ta islamistička skupina odbacuje.


Suhail Šahin, član talibanskog pregovaračkog tima smještenog u Dohi, kazao je za Reuters da su tvitovi koji sadrže te optužbe “neutemeljeni izvještaji”.


Američko veleposlanstvo u Kabulu objavilo je na Twitteru priopćenje kojim optužuje talibane za ubojstvo više desetaka civila u području Spin Boldaka u južnom dijelu pokrajine Kandahar.
To je priopćenje objavilo i britansko veleposlanstvo.


“Ova ubojstva mogu predstavljati ratne zločine. Mora ih se istražiti, a ti talibanski borci ili zapovjednici moraju odgovarati”, objavljeno je na Twitteru američkog veleposlanstva.


U drugom se tvitu navodi da “talibansko vodstvo mora odgovarati za zločine svojih boraca”.


“Ako ne možete sada kontrolirati svoje borce, nećete imati pravo sudjelovati u vladi kasnije”, dodaje se.


Tvitovi, popraćeni pozivima na prekid vatre, znak su jačanja javne kritike koju SAD upućuje toj grupi.


Talibani su u ofenzivi protiv afganistanske vojske od svibnja, što se poklapa s američkim povlačenjem iz zemlje.


Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je prošloga tjedna da bi Afganistan mogao postati “parijska država” ako će bilo kakva buduća talibanska vladavina u Afganistanu rezultirati zločinima protiv civila.


Parija je uobičajeni naziv za pripadnika najnižih indijskih kasti.


Država parija je izraz koji se od 1990-ih koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima “civiliziranog” svijeta, te su na meti kritika drugih vlada ili međunarodnih organizacija prvenstveno zbog nepoštivanja ljudskih prava.


Pobunjenici su prošlog mjeseca preuzeli kontrolu nad strateškim Spin Boldakom, koji je smješten na graničnom prijelazu s Pakistanom.


Od tada se vode žestoke borbe za to područje jer ga afganistanske snage pokušavaju vratiti pod svoju kontrolu.