Potvrđena presuda

Riječanin tukao i silovao svoju suprugu na bračnom putovanju, dobio 3 i pol godine zatvora

Šarlota Brnčić

Ilustracija / Foto V. Karuza

Ilustracija / Foto V. Karuza

Optuženik je osuđen jer je učestalo fizički nasrtao i vrijeđao svoju suprugu. To je eskaliralo tijekom bračnog putovanja kada je bez njenog pristanka s njom izvršio spolni odnošajVrhovni je sud donio presudu kojom je odbio žalbu optuženika F. P. i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Rijeci. Time je postala pravomoćna presuda kojom je optuženik proglašen krivim za teško kazneno djelo protiv spolne slobode i nasilje u obitelji počinjeno 2015. godine.


Osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine i 6 mjeseci. Državno odvjetništvo nije podnijelo žalbu protiv prvostupanjske presude. U toj situaciji zakonski nije moguće preinačiti prvostupanjsku presudu na štetu optuženika.


Optuženik je osuđen jer je učestalo fizički nasrtao i vrijeđao svoju suprugu. To je eskaliralo tijekom bračnog putovanja kada je bez njenog pristanka s njom izvršio spolni odnošaj.
Najprije ju je udarao rukama i nogama po glavi. Žrtva se opirala i nedvosmisleno se protivila spolnom odnosu.


Optuženik je fizički nadmoćniji te je udarcima svladao otpor žrtve, skinuo joj odjeću i izvršio s njom spolni odnos, stoji u priopćenju Vrhovnog suda.


Nadalje, da Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da izrečena jedinstvena kazna zatvora odgovara težini počinjenih kaznenih djela, okolnostima počinjenja te ličnosti samog optuženika.


Pravilno je prvostupanjski sud olakotnim cijenio prijašnju neosuđivanost optuženika. Otegotnim je cijenjeno što ga u nasilju nije sprečavala čak niti činjenica prisutnosti maloljetnog djeteta supruge.


Izrečenom će se kaznom izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenih kaznenih djela i utjecati i na sve da ne čine kaznena djela. Time se ostvaruje generalna prevencija.


Kazna će utjecati i na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela (specijalna prevencija) te mu omogućiti nakon izdržane kazne ponovno uključivanje u društvo.


Kazna će utjecati i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja.