Tena Šimonović

Pučka pravobraniteljica o slučaju male Madine: Presuda iznimno važna za Hrvatsku, prekršen niz prava

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Poručila je i da bi se, s obzirom na to da je sud utvrdio kako nije napravljena učinkovita istraga o cijelom slučaju, ona sada trebala provesti.Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je da je presudom Europskog suda za ljudska prava utvrđeno da su u slučaju Madine Hosseini institucije Republike Hrvatske povrijedile niz prava iz Europske konvencije, te da je potrebna učinkovita istraga.


“Presuda je iznimno važna za Hrvatsku. Ono što sada znamo da neće Veliko vijeće odlučivati, dakle da je presuda postala konačna”, istaknula je Šimonović Einwalter u izjavi za RTL Danas.


Komentirala je odluku Europskog suda za ljudska prava (ELJSP) koji je odbio zahtjev Hrvatske za preispitivanjem prvostupanjske presude u slučaju tragične smrti 6-godišnje Afganistanke Madine Hosseini.


Niz povreda prava
Istaknula je da je Europski sud utvrdio povredu niza članaka i konvencijskih prava iz Europske konvencije za ljudska prava u postupanju institucija Republike Hrvatske.


Radi se o pravu na život, pitanju učinkovite istrage, kolektivnog protjerivanja u odnosu na konkretnu obitelj, pitanje pristupa odvjetnici i pitanje detencije djece koja su predugo držana u detenciji te pitanje duljine trajanja postupka traženja azila, nabrojala je Šimonović Einwalter.


Istaknula je da je sada bitno donijeti izvršenja odluke.


Što je sada bitno?


“Sada, najdulje u roku od šest mjeseci, treba biti izrađen akcijski plan za izvršenje ove sudske odluke. To je na Uredu zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava, između ostaloga, i cijeli niz dionika, sudjeluju u savjetu koji, između ostaloga, daje mišljenje i prijedloge”, istaknula je pravobraniteljica.


Poručila je i da bi se, s obzirom na to da je sud utvrdio kako nije napravljena učinkovita istraga o cijelom slučaju, ona sada trebala provesti.


“Sud je vrlo jasno rekao da u ovom konkretnom slučaju nije provedena učinkovita istraga. To sada znači da nadležne državne institucije trebaju provesti učinkovitu istragu, i u toj istrazi treba naći i odgovornog”, poručila je.


Plenković odbacio odgovornost države


Premijer Andrej Plenković izjavio je kako će Hrvatska provesti presudu europskog suda u slučaju smrti šestogodišnje Afganistanske djevojčice, ali je ocijenio da se radi o individualnoj odgovornosti, a ne sustavnim propustima Hrvatske u tretiranju migranata.


U utorak je postala pravomoćna presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) po kojoj je Hrvatska povrijedila pravo na život šestogodišnje afganistanske djevojčice Madine Hosseini.


Ona je poginula u studenom 2017. u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici nakon što su njezinoj obitelji hrvatske vlasti navodno uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz željezničku prugu.


Presuda je postala pravomoćna nakon što je Veliko vijeće ESLJP-a u Strasbourgu odbilo hrvatski zahtjev za ponovnim razmatranjem slučaja.


Plenković je izrazio žaljenje i taj slučaj nazvao velikom tragedijom, ali je odbacio odgovornost države.


“Vrlo je jasno da je ova presuda individualnog karaktera, da ne govori o bilo kakvom sustavnom ili strukturnom problemu koji bi se odnosio na vlasti Hrvatske“, istaknuo je.


“Stav vlade može biti jedan jedini – provesti presudu i organizirati da domaća tijela provedu sve što ta presuda nalaže kako bismo utvrdili koji su sve razlozi da je do te tragedije došlo“, dodao je.


Kakva je odgovornost Božinovića?


Upitan o odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, premijer Plenković je odgovorio kako je ministar sam odgovorio na tu dvojbu.


Božinović je ranije u utorak izjavio da njegova ostavka nije na stolu i da je svrha takvih presuda da se popravi sustav pa treba vidjeti koje se stvari mogu ispraviti.


ESLJP je presudom utvrdio odgovornost Hrvatske za niz povreda prava iz Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljenih sloboda – prava na život, povredu zabrane mučenja i nečovječnog postupanja, zabranu kolektivnog protjerivanja stranaca, prava na sigurnost i slobodu i prava na pokretanje sudskog postupka.


Centar za mirovne studije (CMS) poručio je u utorak da vlada i premijer Andrej Plenković nakon te snažne i konačne potvrde presude ne mogu više okretati glavu, već moraju hitno smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova.


Zahtijevaju također hitnu smjenu onih koji snose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras.