Odlazak kantautora

Preminuo Đorđe Balašević

Portal Novi list

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Balašević je prije tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Imao je covid i bio u lošem stanjuČuveni kantautor Đorđe Balašević preminuo je danas u 67. godini, od posljedica zaraze koronavirusom, javlja Blic.


Tužnu vijest je potvrdila i Balaševićeva kći Jelena.


Balašević je prije tri dana primljen u Infektivnu kliniku Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu. Imao je covid i bio u lošem stanju.
Liječnici su poduzeli sve što su mogli, ali do poboljšanja njegovog stanja nije dolazilo.


Na žalost, danas popodne stanje mu se dodatno pogoršlao, uslijed ranijih kroničnih zdravstvenih problema. Balašević je naime prije dvije godine imao infarkt.


Višesatni napori liječnika nisu urodili plodom i Balašević je preminuo tri mjeseca prije svog 68. rođendana.


Legendarni kantautor preminuo je od posljedica upale pluća izazvane koronavirusom.


 


Rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. Solo karijeru počeo je 1982. godine i tijekom sljedećih desetljeća postao i ostao jedan od najcjenjenijih pjesnika i kantautora na području bivše Jugoslavije.


 


Svestrani umjetnik


 


Bio je više od glazbenika – pjevač, tekstopisac, pjesnik, glumac i redatelj, ‘kozer’ koji je na koncertima istodobno bio i stand-up komičar oštrog jezika prema svakoj vlasti, poglavito u doba Slobodana Miloševića.


“Ratne godine provodi sklonjen od javnosti, izbjegavajući mobilizaciju. Koncem 1993. godine snima album ‘Jedan od onih života’ koji izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirirane ratnim tragedijama. Tih godina Balaševićevi koncerti postaju prva javna čistilišta, budući da na njima iznosi veoma oštre konotacije na račun aktualne vlasti, s jasnim oporbenim  stavovima“, navodi „Nova.rs“.


 


12 albuma


 


Iza sebe je ostavio 12 albuma, nekoliko knjiga i uloga u televizijskim serijama za koje je pisao i muziku, te stotine hitova koji su postali evergreeni glazbene scene na prostima bivše Jugoslavije, gdje se za njegove koncerte uvijek tražila karta više.


Glazbenu karijeru započeo je u grupama “Žetva” i “Rani mraz”, da bi od 1982. započeo solo karijeru.


Početak Balaševićevog pohoda glazbenom scenom diljem regije 1977. sa grupom „Žetva“ obilježio je hit u ritmu tanga u “U razdeljak te ljubim”, a singl “Računajte na nas”, iz razdoblja dok je bio član “Ranog mraza”, postigao je veliku popularnost u nekadašnjoj socijalističkoj Jugoslaviji.


Taj hit, snimljen s Biljom Krstić i Borom Đorđevićem, u to vrijeme je postao svojevrsna himna jedne generacije, premda mu se zamjeralo da je napisao odu tadašnjem doživotnom predsjedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.


 


Pjesnik vojvođanske ravnice


 


Bio je pjesnik vojvođanske ravnice, majstor balade i melankolije, pjesnik čije su stihove i rime pjevale generacije na zabavama i đačkim izletima.


“Jesen stiže dunjo moja”, “Neki novi klinci”, “Prva ljubav”, “Lepa protina kći”, “Priča o Vasi Ladačkom”, “Život je more”,  “Boža pub”, “Oprosti mi Katrin”, “Ne volim januar”, “Ne lomite mi bagrenje”, “Putuj Evropo”, “Samo da rata ne bude”, “Odlazi cirkus”,  “D-mol”, “Kad odem”…i deseci drugih hitova njegova su stečevina koju je neizbrisivo ostavio ovdašnjoj glazbenoj sceni.


Živio je u braku sa suprugom Oliverom kojoj je posvetio i mnoge pjesme, a imali su troje djece: sina Aleksu te kćeri Jovanu i Jelenu.


Vijest o smrti Panonskog mornara, koji je diljem bivše Jugoslavije na koncertima bio rado viđen gost, brzo se proširila društvenim mrežama, a štovatelji njegove glazbe odaju mu počast citirajući stihove Balaševićevih pjesama i ocjenjujući među ostalim da je njegovo “djelo besmrtno”.