Drago Roksandić

Povjerenstvo o Borasovom prof. emeritusu: Opetovano i teško je seksualno uznemiravao

Portal Novi list

Foto Zarko Basic/PIXSELL

Foto Zarko Basic/PIXSELL

Povjerenstvo zato predlaže da se osigura zaštita studenata i zaposlenika Filozofskog fakulteta i to na način da se Roksandiću onemogući daljnji rad i kontakt s njimaPovjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje donijelo je zaključak u slučaju umirovljenog professora emeritusa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Drage Roksandića.


U zaključku Povjerenstva, čiji sadržaj je objavio Telegram, stoji da se u Roksandićevom slučaju radi o “opetovanom i teškom seksualnom uznemiravanju, čime je narušen i ugled Filozofskog fakulteta”.


U zaključku se ističe i kako je profesor “svojim ponašanjem tijekom postupka dodatno naštetio ugledu fakulteta te uznemiravao njegove zaposlenike i studente”.
Povjerenstvo zato predlaže da se osigura zaštita studenata i zaposlenika Filozofskog fakulteta i to na način da se Roksandiću onemogući daljnji rad i kontakt s njima.


“Uskratite mu prava emeritusa”


Naglašavaju i kako su svjesni da je Roksandić, u trenutku zaprimanja prijava, umirovljen i u statusu professora emeritusa iz kvote rektora pa je mogućnost postupanja Filozofskog ograničena. Ipak, smatraju da se nešto na fakultetu može učiniti.


“Smatramo da je najmanje što se može učiniti uskraćivanje korištenja prava koja profesor kao emeritus koristi na Filozofskom fakultetu te ukidanjem mogućnosti korištenja fakultetske e-mail adrese”, stoji u zaključku.


Sve podcrtavaju direktnim prijedlogom aktualnom v.d. dekanu Miljenku Jurkoviću: “Predlažemo da dekan Filozofskog fakulteta pozove rektora Sveučilišta u Zagrebu da ponovno razmotri odluku o dodjeli počasne titule emeritusa prof. emer. Dragi Roksandiću”, zaključuje Povjerenstvo za zaprimanje prijava za spolno uznemiravanje.


Slučaj Roksandić dospio je u javnost nakon Telegramovog otkrića da je rektor Damir Boras, znajući za najmanje jednu optužbu za seksualno uznemiravanje protiv Roksandića, umirovljenog profesora osobno predložio za počasno zvanje professor emeritus i ubrzo mu ga dodijelio.


Rektor Boras je za sve znao


Naime, kako potvrđuju dokumenti dostavljeni Telegramu, Boras je tijekom svog rektorskog mandata službeno zaprimio potpisani dokument u kojem nekadašnja studentica plastično opisuje što joj je, prema njezinim tvrdnjama, učinio profesor Roksandić s Filozofskog fakulteta.


Kontinuirano ju je, stoji u izjavi, seksualno uznemiravao. Opisujući “najeklatantniji slučaj koji se dogodio”, napisala je: “povukao me preko svog radnog stola i nasilno poljubio”. U dopisu koji je stigao na rektorovu službenu adresu navedeni su identiteti profesora i nekadašnje studentice koja ga je optužila.


Profesor međutim nije sankcioniran, nego je ubrzo nagrađen, na direktnu inicijativu rektora Borasa i usprkos činjenici da je Roksandićev matični Odsjek za povijest odbio uopće razmotriti prijedlog da mu se dodijeli počasno zvanje.


Nakon objave slučaja s kojim je bio upoznat i rektor Boras, Telegramu su se javile još četiri žene koje su opisale gnjusne situacije u kojima su se tijekom studija našle s Roksandićem.


“Kroz cijeli postupak željeli smo zaštititi sve uključene u proces. Povjerenstvo je ono koje ima saznanja o događajima i njihove su odluke donesene na temelju procjene svih prikupljenih informacija, i preporuke koje mjere su u kojem slučaju najučinkovitije za eventualno sprečavanje ponavljanja ponašanja.


Budući da smo svi potpisali izjave o zaštiti povjerljivosti podataka, nisam u mogućnosti dati vam detaljniji komentar”, poručio je aktualni dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković za Telegram.