IN MEMORIAM

Posljednji pozdrav Davoru Šišoviću: Bio je kulturna institucija, strastven, predan, temeljit i – fantastično zanimljiv

Edi Prodan

Puno sam se puta ulovio u misli kako bi bio u stanju i pravu, medicinsku operaciju izvesti ako bi mu se dalo nekih desetak dana da - prouči materiju. Takav je bio



Pazinjan. Istrijan. Kulturna institucija. Davor Šišović. Jedan od onih koji je istinski živio svoj posao, jedan od onih, sve rjeđih, novinara čiji su tekstovi nastajali isključivo temeljem provjerenih činjenica i istinski, baš na znanstvenim osnovama dokumentiranih postavki. Zadnje naše druženje bilo je na Istarskom festivalu pašte za koji je Davor bio osmislio Svjetsko prvenstvo u izradi makaruna. Pozvao me u žiri, a minucioznost s kojom je pripremio natjecanje kao i kontrola ispravnosti izvaljanih makaruna bili su baš šišovićevski posloženi: pedantno, precizno, studiozno. Zadivili su sve i njegovi podaci kako se u Istri rabi 27 naziva za makarune, najpoznatija istoznačnica su svakako pljukanci, a s istinskim je zanosom pojašnjavao i planove povezane sa svojim portalom Bookaleta koji je u jednom dijelu bio istinska riznica istarskog jezičnog bogatstva, dominantno povezanog s gastronomijom Poluotoka.


Formalno obrazovan na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Šišović je bio i pojam novinarstva samog. Nema te lepeze, koliko se god rastegnula, koja bi mogla predstaviti širinu njegovih zanimanja. O čemu god da je pisao, pisao je strasno i utemeljeno. Paralelno s razvojem istarske vinske scene potaknuto je bilo i njegovo zanimanje za enološke teme. Uronio je u tu tematiku na način koji je rezultirao rađanjem ne samo jednog od najboljih eno autora u Hrvatskoj, nego i u jednog od najbolji poznavatelja tehnologije izrade vina – da se upustio proizvoditi vino, Decanterova ga medalja ne bi zaobišla! Uživao je poput pravog putopisca uranjati u istarska sela gdje je pronalazio sjajnu riznicu ljudi, sudbina i iskustava te ih na istinski zavodljivi novinarski način prezentirao čitateljima. Desetljećima je radio u Glasu Istre koji je apsolutno bio njegova prirodna sredina, a on joj je vratio tako da se razvio u jednog od najboljih novinara koji je taj dnevnik ikad imao u svojim redovima. Na žalost, bio je prinuđen, s nemalom gorčinom, rastati se od svoje “novine”, ali nije stao s pisanjem – pokrenuo je portal Bookaleta koji je, za kratko vrijeme, postao riznica prepuna istarskih posebitosti vezanih uz život svagdanji, posebno onaj koji putem pijata omogućava svakodnevno življenje.


A tek “Jules Verne”! Davor je utemeljio društvo, klub nazvan po tom sjajnom književniku čiji se rad dotaknuo i Pazina. Koje su se tek tamo ideje rađale, osmišljavali programi prezentirani kroz Dane Julesa Vernea! Kakve je sve legende Davor Šišović pronalazio i publicirao, darovao ih javnosti! Sva čuda Istre, mitovi i legende, pa je tako bio i magnet za autore koji su se bavili tematikom fantastike, bio je i njihov idol! Svi su oni u Davoru i Pazinu vidjeli svoje idealne prijatelje, ljude i sredinu koji su ih razumjeli i voljeli. Briljirao je Davor Šišović i na kvizovima, osmislio je i festival poezije i vina…. zapravo bio je jedan od danas uistinu rijetkih, pravih renesansnih ljudi. Puno sam se puta ulovio u misli kako bi bio u stanju i pravu, medicinsku operaciju izvesti ako bi mu se dalo nekih desetak dana da – prouči materiju. Takav je bio. Strastven, predan, temeljit i – fantastično zanimljiv.




Da, naravno, njegov je odlazak silan i strašan gubitak prije svega za njegovu obitelj. Ali na nenadoknadiv će način njegov nestanak osjetiti kako Pazin i Istra, tako i cjelokupna hrvatska medijska i kulturna scena. Jer – malo je više danas Davora Šišovića. Pazinjana, Istrijana i kulturne institucije.


Iskrena sućut obitelji, kao i svima, a ima ih na tisuće, koji su cijenili i voljeli njegov rad.