POSJET PREMIJERA

Plenković u Rijeci: “Nema prostora za glumljenje u Jasenovcu, mi nismo pokrenuli uvrede”

P. N., Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

"Što se tiče zajedničkog polaganja cvijeća, nema glumljenja. Predsjednik kao sad pokreće inicijativu da Vlada, Sabor i predsjednik idu zajedno. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine i nema prostora za glumljenje. Ovo nema veze s narodima žrtava", rekao je PlenkovićPremijer Andrej Plenković danas boravi u Rijeci, gdje je upravo obišao gradilište nove bolnice i dao izjavu novinarima nakon čega je krenuo prema Brodogradilištu “3. maj”.


Nakon sastanka s predstavnicima riječkog škvera ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i direktor Brodogradilišta 3. maj Edi Kučan potpisat će Ugovor o završetku gradnje broda za prijevoz automobila i kamiona, gradnja br. 514.


Posjet Rijeci, premijer Plenković završit će obilaskom gradilišta državne ceste D403.

Na gradilištu bolnice izrazio je zadovoljstvo kvalitetnom i brzom izgradnjom.


Obilazak su vodili ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i predsjednik Upravnog vijeća riječkoga KBC-a Željko Plazonić.


Veliko ulaganje u Rijeci


Nakon obilaska premijer Plenković je istaknuo da je pozitivno impresioniran brzim i kvalitetnim napretkom gradnje.  Naglasio je da je Vlada u jamstva za ovaj projekt uložila 750 milijuna kuna.


“Izvođači su hrvatske tvrtke, Kamgrad i GP Krk, a prema informacijama ravnatelja i predsjednika Upravnog odbora, radovi odlično napreduju i nova bolnica bi se trebala dovršiti do jeseni 2022. godine”, rekao  je Plenković.


“S ovom velikom investicijom u zdravstveni sustav u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji svi pacijenti će dobiti najbolju skrb. S trećom fazom izgradnje bolnice koja slijedi, KBC Rijeka će se objediniti u potpunosti na ovoj lokaciji”,  zaključio je premijer.


Foto galerija: Plenković na gradilištu riječke bolnice Foto: Marko Gracin


Radovi na gradilištu nove bolnice za majku i dijete počeli su u rujnu 2019. godine. Tu će biti svi sadržaji trenutno smješteni na lokalitetu Kantrida i Klinici za ginekologiju i porodništvo, zajedno s novim laboratorijskim prostorima.


Osim medicinskih sadržaja gradi se i  zgrada tehno-ekonomskog bloka i parkirališni prostori. Nova bolnica imat će osam etaža, od toga dvije podzemne.


U tijeku je izrada idejnog projekta i studije izvedivosti za izgradnju i rekonstrukciju objekata treće faze što će omogućiti preseljenje cijelog KBC-a na jedan lokalitet.


Uz premijera Plenkovića, gradilište nove bolnice obišli su i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, zamjenik riječkoga gradonačelnika Marko Filipović i drugi uzvanici.


Foto galerija: Plenković na gradilištu ceste D-403 Foto: Sergej DrechslerPo završetku obilaska gradilišta nove bolnice komentirao je aktualna politička pitanja.


Nema glumljenja


Objasnio je zašto će u Jasenovcu biti tri kolone.


“Postavljen je epidemiološki i vremenski okvir koji počinje u 9 sati ujutro i pojedina izaslanstva će u tom vremenskom razdoblju dolaziti na komemoraciju. Mi ćemo doći u 9, izaslanstvo u 10 i nakon toga slijede ostale delegacije. Što se tiče zajedničkog polaganja cvijeća, nema glumljenja. Predsjednik kao sad pokreće inicijativu da Vlada, Sabor i predsjednik idu zajedno. Mi nismo pokrenuli životinjsku farmu u Hrvatskoj, nismo pokrenuli uvrede ni niz drugih aktivnosti koje su ispod svake razine i nema prostora za glumljenje. Ovo nema veze s narodima žrtava”, rekao je Plenković, koji je zatim komentirao i slučaj Zorana Mamića, te odgovorio treba li mijenjati zakone kako se takvi slučajevi više ne bi događali.


Foto galerija: Plenković u "3. maju" Foto: Sergej Drechsler


“Mi smo zakone mijenjali nekoliko puta. Što se tiče konkretnog slučaja, smatrao sam da je Ministarstvo pravosuđa bilo jasno oko izricanja mjera opreza za određene osuđenike. Po meni, sud u Osijeku trebao je izreći mjeru. Ukoliko DORH smatra da im ta mogućnost nije jasna, onda to treba signalizirati. Procesni zakoni su bitni i osjetljivi, mora se gledati prava osuđenika. Možemo mi mijenjati i sporazum, ali mene više zanima sama praksa za koju moram reći da nema nikakve veze s vladom. Kad gledate indikatore neovisnosti pravosuđa, izbore sudaca, njihove plaće, položaj – mi smo tu napravili maksimalno. Ovo je stvar provedbe i konkretnih pojedinih slučajeva koji se moraju tretirati na način da se ovakve situacije spriječe”, rekao je.


Rekonstrukcija nije tema


Na pitanje ima li ministar Beroš njegovu podršku i da komentira navodno sporni angažman od strane Beroša i to tvrtke koja se bavi cvjetnim aranžmanima kazao je:


“Ne znam za cvjetne aranžmane, pričat ćemo o tome sutra”, rekao je i zatim se osvrnuo na novinarski upit o pokretanju opoziva Beroša od strane oporbe i inicijative Peđe Grbina.


“Tko to pita? Vodonosac i kurir? Ima li još nešto? Što se tiče Beroša, ako bude kakva inicijativa, Vlada i parlamentarna većina će je odbiti, kao i do sada. Što se tiče ostalih tema, on ima sa svojim suradnicima zadaću raditi na uređenju zdravstvenog sustava.”


Novinari su ga pitali i za istup Radimira Čačića koji je rekao da pet ministara u Vladi nema njegovu podršku.


“Tema rekonstrukcije ne postoji”, rekao je premijer.


Na komentar kako je Čačić rekao da je s tim o njemu razgovarao, Plenković je kazao: “Ili on sanja ili sam ja nešto prespavao. Nismo o tome razgovarali”, zaključio je premijer prije odlaska u “3. maj”.