HIPERTENZIJA

Ovu podmuklu bolest treba sustavno liječiti. Manje unosa soli snižava krvni tlak

Ljerka Bratonja Martinović

Reuters

Reuters

Pravilnik o žitaricama iz 2016. regulirao je udio soli u pekarskim proizvodima jer je procijenjeno da se upravo kruhom unosi najveća količina soli. Tako se do danas od 1,8 grama došlo do 1,2 grama soli na 100 grama kruha



Iako je visoki krvni tlak jedan od vodećih uzroka smrtnosti u Hrvatskoj, manjka političke volje da se provedu važne aktivnosti na smanjenju hipertenzije u populaciji. Poručuju to kardiolozi koji upozoravaju na porast broja oboljelih od visokog krvnog tlaka, što neminovno vodi u razvoj kardiovaskularnih bolesti, a posljedično dovodi do invaliditeta i smrti. Visoki krvni tlak prvi je uzrok smrti, a pogađa 45 posto stanovništva, odnosno svakog drugog stanovnika Hrvatske. Na svjetskoj razini, to je vodeći uzrok izgubljenih godina života, a njegova prevalencija iz godine u godinu raste, upozorava Ana Jelaković, kardiologinja Odjela za kliničku hipertenziju KBC-a Zagreb.


U Hrvatskoj je prevalencija kardiovaskularnih bolesti u laganom padu, s 50 posto u 2007. godini na 40 posto u 2020. godini, no to nije posljedica primarne prevencije i zdravijeg načina života, već tehnološkog napretka zbog kojeg ljudi prežive moždani ili srčani udar. Životne navike hrvatskih građana ne idu u korist smanjenju hipertenzije u populaciji: većina Hrvata je danas pretila, stopa pušenja nije u padu, u žena čak i raste, mahom su to potpuno neaktivne osobe koje rijetko konzumiraju voće i povrće, a skloni su slatkišima i nezdravoj hrani.


Cilj WHO-a


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) postavila je za cilj smanjiti udio kardiovaskularnih bolesti u populaciji do 2025. godine za 25 posto, a procjenjuju da bi se povećanjem broja ljudi koji se učinkovito liječe od hipertenzije moglo spriječiti 76 milijuna smrti u svijetu između 2023. i 2050. godine.




– Protiv visokog tlaka možemo se boriti većom aktivnošću, manjim unosom kuhinjske soli, nepušenjem… Visokom su tlaku često pridruženi šećerna bolest, pretilost i druge bolesti, a procjene govore da će u sljedećih 10 godina upravo hipertenzija biti ubojica broj jedan, navodi dr. Jelaković. Preporuke su za smanjenje visokog tlaka smanjenje unosa soli na manje od pet grama dnevno, izbjegavanje pušenja i alkohola, tjelesna aktivnost i zdrava prehrana.


Pravilnik o žitaricama i proizvodima od žitarica iz 2016. godine regulirao je udio soli u pekarskim proizvodima, jer je procijenjeno da se upravo kruhom, koji se u Hrvatskoj jede u velikim količinama, unosi najveća količina soli. Tako se do danas od 1,8 grama došlo do 1,2 grama soli na 100 grama kruha. Istraživanjem je potvrđeno da je to dalo rezultata – kod randomiziranog slučajnog uzorka ispitanika sakupljali su 24-satni urin i uočili smanjenje unosa kuhinjske soli od dva grama u 24 satnom urinu, što su pripisali upravo smanjenju udjela soli u kruhu i djelomice mesnim proizvodima nekih proizvođača.


– Sumnjam da su ljudi sami od sebe postali svjesni, ali ono što su nesvjesno unijeli je ipak bilo manje i odrazilo se na smanjenje soli u urinu za nekoliko grama te vrijednosti tlaka za 2 milimetra žive. Građani to nisu ni osjetili jer je prijelaz bio postupan. Većina pekarske industrije danas se toga pridržava. Sljedeći korak bili bi sirevi i suhomesnati proizvodi, navodi dr. Jelaković koja smatra da za takve poteze danas nema dovoljno političke volje. Već tri godine, naime, po njezinim riječima nije se sastala strateška grupa u Ministarstvu zdravstva koja se bavila problemom soli u prehrani, a jedina komunikacija koju imaju s državnim institucijama jest ona s agencijom za hranu pri Ministarstvu poljoprivrede.


Zdravstveni trošak


Finska i Italija uspjele su, kaže Jelaković, u 30 godina smanjiti unos soli na željenju razinu, a mi smo tek na pola puta. Da postoji podrška politike, sve bi, kaže, išlo brže. »Za prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti trebalo bi se brinuti Ministarstvo zdravstva, a ne agencije Ministarstva poljoprivrede«, zaključuje Jelaković.


Koliko je visoki tlak podmukla bolest, najbolje govori podatak da je od 90-ih godina prošlog stoljeća pa do danas hipertenzija sa sedmog mjesta uzroka smrti došla do prvog mjesta, dok se šećerna bolest popela na treće, a pretilost na peto mjesto. Tako hipertenzija danas višestruko premašuje sve ostale kardiovaskularne rizike, od šećera, masnoća u krvi, pa do pretilosti.


Stručnjaci upozoravaju na to da se povećanjem krvnog tlaka za 20/10 mmHG rizik mortaliteta udvostručuje. Tako je taj rizik kod tlaka u vrijednostima 155/95 četiri puta veći nego u osobe s normalnim tlakom, a ako iznosi 175/105 rizik od moždanog ili srčanog udara raste za čak osam puta. Sve to znači i visok zdravstveni trošak, od čak 112 milijuna eura godišnje iz zdravstvenog budžeta samo za liječenje moždanog udara, dok trošak liječenja i rehabilitacije stoji 11.000 eura po pacijentu kroz 10-godišnje razdoblje.