Zorovic Maritime Services

Ova riječka tvrtka zapošljava više od 1.300 pomoraca, a njihovi inženjeri grade brodove u Koreji i Kini

Marinko Glavan

Pomorce zapošljava na desetak velikih kompanija, među kojima su Hoegh LNG, ALMI Tankers, TORM i Stena. Bavi se obrazovanjem i obukom pomoraca u vlastitom trening centru, kao i zapošljavanjem inženjera u Koreji i Kini, te brodskih inspektoraRIJEKA – Zorovic Maritime Services (ZMS), jedna od najvećih hrvatskih tvrtki za posredovanje u zapošljavanju pomoraca, obrazovanje pomoraca i pružanje raznih tehničkih usluga u pomorstvu, sa sjedištem u Rijeci, danas obilježava 15. godišnjicu poslovanja.


Od skromnih početaka, kada je u uredima tvrtke radilo troje zaposlenika, Zorovic Maritime Services izrastao je u tvrtku koja zapošljava 26 ljudi u sjedištu, s više od 1.300 pomoraca koje zapošljava u prvom redu na desetak velikih pomorskih kompanija, među kojima su Hoegh LNG, ALMI Tankers, TORM, Stena i druge, redom respektabilne brodarske tvrtke.


Osim posredovanja u zapošljavanju pomoraca, pri čemu ZMS obavlja kompletan crewing za svoje klijente, od regrutiranja članova posade, razgovora, testiranja, do organizacije smjena članova posade na brodovima, obračuna i isplate plaće, tvrtka se bavi i obrazovanjem i obukom pomoraca u vlastitom trening centru, na desetom katu Riječkog nebodera, kao i zapošljavanjem inženjera koji rade na izgradnji novih brodova u Koreji i Kini, te brodskih inspektora.


Trening centar
Trening centar je, ističe direktorica Vojka Zorović, u postupku potpune obnove i dodatnog opremanja te će, u godini kada tvrtka obilježava 15 godina uspješnog poslovanja, ove jeseni biti svečano otvoren. Zorovic Maritime Services, osim hrvatskih pomoraca koji čine većinu zaposlenih, zapošljava i pomorce iz brojnih drugih zemalja – Crne Gore, Italije, Poljske i Ukrajine.


– Nakon petnaest godina rada u koji smo uložili svo svoje znanje i vrijeme, danas svakodnevno imamo, u prosjeku, pet do šest pomoraca koji odlaze na brod i jednako toliko njih koji se vraćaju kućama.


Ukupno zapošljavamo njih više od 1.300, pri čemu radimo kao kadrovski odjel naših klijenata, brinući se o kompletnom poslu crewinga, što podrazumijeva sve poslove vezane za posadu, od odabira kandidata, preko organizacije ukrcaja i iskrcaja članova posade, ugovora, brige o njihovom obrazovanju i stjecanju potrebnih certifikata pa do obračuna i isplate plaća pomoraca.Velike zasluge za rast i razvoj tvrtke pripadaju zaposlenicima našeg riječkog ureda, bez čijeg predanog rada i truda sve ovo ne bi bilo moguće.


Danas nas u Rijeci radi dvadeset i šestero, a posebno nam je zadovoljstvo činjenica da velika većina zaposlenih u tvrtki radi već niz godina, s minimalnom fluktuacijom zaposlenika što, vjerujem, pokazuje da su i oni zadovoljni odnosom tvrtke prema svojim zaposlenicima, kaže direktorica.


Podizanje standarda


Uz posredovanje u zapošljavanju, Zorovic Maritime Services od 2009. godine bavi se i obrazovanjem pomoraca, odnosno provođenjem tečajeva potrebnih za stjecanje certifikata za određena brodska zvanja i tipove brodova.


– Započeli smo s takozvanim in-house trainingom, odnosno obukom pomoraca na zahtjev naših klijenata, brodarskih kompanija s kojima surađujemo. S vremenom smo tečajeve za obrazovanje i obuku pomoraca širili, a danas smo jedan od najvećih pružatelja te usluge za pomorce u Hrvatskoj, prerastavši u centar za obrazovanje ne samo pomoraca koji plove na brodovima naših klijenata, nego i za sve ostale.Posebno nas raduje što zadnjih godina imamo sve veći broj pomoraca koji u naš centar za obrazovanje dolaze i iz inozemstva. Centar za obrazovanje pomoraca trenutno proširujemo i dodatno opremamo, radovi su pri kraju, instalirali smo i novi Transas-Wartsila simulator, a imamo i tri učionice opremljene najsuvremnijim uređajima i opremom, uz vrhunske predavače, kaže Zorović.


Njen suprug, Mario Zorović, drugi član uprave tvrtke, dugogodišnji je predsjednik Hrvatskog udruženja posrednika u zapošljavanju pomoraca (CROSMA), u kojemu je aktivno radio na utemeljenju i podizanju standarda u posredničkom poslu, ali i na odredbama Pomorskog zakonika i brojnih pravilnika koji se tiču života i rada pomoraca.


– U tom dijelu riječ je o volonterskom radu, u koji je uloženo puno energije i vremena, ali vjerujem da smo time značajno pridonijeli boljitku hrvatskog pomorstva i hrvatskih pomoraca. Kroz izradu prijedloga i dopuna Zakona, pravilnika i drugih odredbi, od zapošljavanja vježbenika, do socijalnog statusa aktivnih pomoraca.


Kroz svo ovo vrijeme tijesno surađujemo s resornim ministarstvom, kao i Pomorskim fakultetom i Sindikatom pomoraca Hrvatske, podižući segment pomorstva izravno vezan uz pomorce na višu razinu, rekao je Mario Zorović.