KONAČNI EPILOG?

Hrvati bi već danas mogli krenuti iz Zambije u Hrvatsku sa svojom posvojenom djecom: ‘Organizirat ćemo najbrži mogući prijevoz’

Hina, P. N.

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

Foto Emica Elvedji/PIXSELL

"Organizirat će se najbrži mogući transfer u Hrvatsku zajedno s četvero maloljetnih državljana Hrvatske, djecom koja imaju sve papire”, kazao je ministar Marin PiletićOsmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić.


„Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je Šimundža Nikolić koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.


Djeca imaju sve papire


Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.
Kako prenosi Televizija N1 Ministar Marin Piletić je istaknuo: “Dobili smo informaciju da je Visoki sud donio odluku o oslobođenju osmero Hrvata, nije utvrđeno nijedno kazneno djelo zbog čega su zadržani u Zambiji, nije bilo riječi o falsificiranju dokumenata. S njima je naš konzularni predstavnik, odvjetnici još čekaju pismenu odluku. Organizirat će se najbrži mogući transfer u Hrvatsku zajedno s četvero maloljetnih državljana Hrvatske, djecom koja imaju sve papire.”


Govoreći o istrazi dosadašnjih posvojenja iz DR Kongo rekao je: “Analizirali smo sva posvojenja iz DR Kongo. Nakon niza optužbi nekih političkih grupacija ta djeca izuzev dvije obitelji koje su iselile, svi su u Hrvatskoj, korisnici našeg zdravstvenog sustava, vrtića i osnovnih škola.”


Nakon svega javio se i Ivan Pernar.


Ivan Pernar iz Zambije: ‘Dao sam sve od sebe da ih osude, i dalje mislim da je netko zaradio novac na njima’Odvjetnik: “Veliko postignuće”


Osmero Hrvata koji su u četvrtak u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima mogu se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku, rekao je njihov odvjetnik Kevin Silwimba.


“Oslobođeni su”, rekao je Silwimba novinarima i dodao da se sada s djecom mogu vratiti u svoju zemlju.


Odvjetnik je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata “veliko postignuće” i da je pravosuđe u Zambiji “pokazalo da funkcionira”.


Osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Sud ih je danas oslobodio jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice.


Četiri hrvatska para nisu davala izjave ispred sudnice za razliku od imigracijske službenice Glorije Sakulenge koja je također oslobođena svih optužbi. Sakulenga je rekla novinarima da je “pravda prevladala i da pravda uvijek mora prevladati”.