SVJEDOK TUŽITELJSTVA

Ivan Pernar iz Zambije: ‘Dao sam sve od sebe da ih osude, i dalje mislim da je netko zaradio novac na njima’

P. N.

Ivan Pernar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Ivan Pernar / Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Smatram da je pogrešno to što su se upustili u posvajanje djece iz Konga i da Hrvatska ne bi trebala dozvoljavati takva posvajanja, napisao jeNakon oslobađajuće presude Hrvatima, koje je sud u Zambiji teretio za krijumčarenje djece, oglasio se i bivši saborski zastupnik Ivan Pernar, koji je samoinicijativno otpurtovao u Afriku i na suđenju svjedočio u korist tužiteljstva.


Evo što je napisao na društvenim mrežama.


“Sad mi veli kolega koji je pratio izricanje odluke, da su optuženici bili jako sretni zbog oslobađajuće presude, a neki su i plakali. Bilo je neizvjesno do samog kraja, moja očekivanja su bila da će ispitivat optuženike, ali nije došlo do toga. Oni su pobjednici u ovom sporu, iako i sami znaju što zakon u DR Kongu govori o mogućnosti stranaca da posvajaju djecu. Mislim da toga nisu bili svjesni kad su išli u Zambiju po djecu, a ako i jesu nisu o tome razmišljali. Djeca će im sada biti predana i želim im svu sreću u životu. Naučili su veliku životnu lekciju.
Pobjedniku treba čestitat na pobjedi, a ne ljutit se. Ja im ovom prilikom čestitam na velikoj pravnoj pobjedi i mislim da bi komotno mogli film napravit o njihovom slučaju. Što se tiče mene, ja sam dao sve od sebe da ih osude, međutim, nisam o tome uspio. Što se tiče mog osobnog mišljenja o cijelom slučaju, smatram da oni nisu mogli legalno posvojit tu djecu upravo zbog Obiteljskog zakona u Kongu koji zabranjuje posvajanje strancima i mislim da je netko zaradio novac na njima, kao i na svim drugim Hrvatima koji su do sad posvajali djecu od tamo. Smatram da je pogrešno to što su se upustili u posvajanje djece iz Konga i da Hrvatska ne bi trebala dozvoljavati takva posvajanja. Međutim, to ne umanjuje njihovu pobjedu pred Zambijskim sudom.


Pozivam sve da ne osjećaju nikakvu gorčinu i ako optuženici neće nikome radit pravne probleme u HR ni ja neću ići u daljnje kopanje po ovom slučaju. Moj cilj odlaska u Zambiju je bio ukazati na to da u Kongu nije dozvoljeno zakonito posvajati djecu strancima, a da Hrvatska vlada to dozvoljava bez da provjerava autentičnost dokumenata. Vjerujem da je to svima u Hrvatskoj danas jasno. Ja sam pokazao svoj stav, kao i da mi je stalo do istine u tom slučaju. Učinio sam sve što je ljudski bilo moguće unutar zadanih okvira koje sam imao. Mogu li to za sebe reći i ljevičari koji su me napadali ostat će na javnosti da prosudi”, napisao je Pernar.