GIORGIA MELONI

O zabrani prodaje novih benzinaca i dizelaša oglasila se i talijanska premijerka: ‘To nema smisla i nije razumno’

P. N.

Reuters

Reuters

To nije razumno i mislim da postoji i određeno slaganje drugih europskih zemalja s našim stavom – rekla je MeloniNakon talijanskog ministara infrastrukture i prometa Mattea Slavinija, sada se po pitanju zabrane prodaje novih benzinaca i dizelaša 2035. godine u Europskoj uniji javila i nova premijerka Giorgija Meloni. Europska zabrana prodaje automobila s motorima s unutarnjim sagorijevanjem nema smisla za Italiju i štetna je za poslovanje zemlje, rekla je premijerka Giorgia Meloni, prenosi revija HAK.


– To nije razumno i mislim da postoji i određeno slaganje drugih europskih zemalja s našim stavom – rekla je Meloni na konferenciji za novinare.


Nedavno je i  povjerenik EU-a za unutarnje tržište Thierry Breton rekao da nastojanje Europe da autoindustrija prijeđe isključivo na električnu energiju predstavlja rizik za zapošljavanje i pristupačnost vozila, pozivajući proizvođače da nastave proizvoditi automobile s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Čudni su ti disonantni tonovi u samoj EU.
Talijanskom ministru Salviniju se odluka EU čini besmislenom jer bi se, po njegovom mišljenju, na taj način Europa vezala rukama i nogama za kinesku diktaturu. Kina prednjači u električnoj mobilnosti i gotovo je monopolist u trgovini sirovinama potrebnim za izradu baterija.


Javio se i Talijanski autoklub (ACI), koji je podržao nastup premijerke.