RIGOROZNE MJERE

Njemačka odredila da grijanje u javnim zgradama ove zime ne smije biti više od 19 stupnjeva

Hina

Ilustracija Foto Davor Kovačević

Ilustracija Foto Davor Kovačević

"Potrebno je više štednje i u poslovnom svijetu", rekao je, ne iznoseći dodatne pojedinostiBERLIN – Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je u petak nove propise koji će se odnositi na uštedu energije zbog bojazni od nestašica, a posljedica su zastoja u isporuci ruskog plina zbog rata u Ukrajini.


Grijanje će u javnim zgradama biti dopušteno na maksimalno 19 stupnjeva Celzija, zgrade i spomenici više neće biti osvijetljeni noću, a ni reklamni panoi neće biti osvijetljeni, rekao je Habeck za list SZ.


“Potrebno je više štednje i u poslovnom svijetu”, rekao je, ne iznoseći dodatne pojedinosti. Kazao je da se o tomu upravo raspravlja s predstavnicima ministarstva rada.
U srpnju je Habeck predstavio novi paket energetske potrošnje u kontekstu znatnog smanjenja opskrbe ruskim plinom. Tada je rečeno da je važno smanjiti potrošnju plina u tvrtkama, poslovnim zgradama i u privatnim kućanstvima.


Ministarstvo gospodarstva sada planira uvesti dodatne mjere koje se odnose na energetsku potrošnju i učinkovitost u suradnji i koordinaciji s ostalim ministarstvima.


Za ove je mjere predviđeno početno razdoblje od šest mjeseci.