EJOI

Mladi hrvatski informatičari osvojili jednu srebrnu i dvije brončane medalje u Tbilisiju

Portal Novi list

Foto Hrvatski savez informatičara

Foto Hrvatski savez informatičara

Srebrnu medalju osvojila je Lara Semeš, brončane medalje Fran Škarica i Luka Protulipac, dok je četvrti član reprezentacije bio Nikola VujicaNA 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi – EJOI 2020, koja se od 2. do 6. rujna održala u Tbilisiju, Gruzija uz online sudjelovanje svih zemalja, hrvatska juniorska informatička reprezentacija, sastavljena samo od učenika osnovnih škola, ove je godine ponovila prošlogodišnji uspjeh, javljaju iz Hrvatskog saveza informatičara.


Republiku Hrvatsku na ovom je natjecanju zastupao tim sastavljen od četiri učenika osnovnih škola koji su nastup u reprezentaciji izborili ovogodišnjim najboljim rezultatima na Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi (Zagreb, 17. srpnja), te Juniorskim izbornim pripremama (Zagreb, 29. i 30. srpnja).


U konkurenciji 92 natjecatelja iz 27 zemalja mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu srebrnu i dvije brončane medalje, čime je Hrvatska zauzela solidno 7. mjesto u ukupnom poretku.
Srebrnu medalju osvojila je Lara Semeš, brončane medalje Fran Škarica i Luka Protulipac, dok je četvrti član reprezentacije bio Nikola Vujica.


Odgovorni voditelj reprezentacije bio je Nikola Dmitrović, prof. savjetnik, stručni voditelj dr. sc. Adrian Satja Kurdija, dok je odgovorni organizator ovog nastupa, a ujedno i član Upravnog odbora Europske juniorske informatičke olimpijade, bio Krešimir Malnar.


“Uspjeh naših mladih informatičara prvenstveno je zasluga njih samih, kao i njihovih učitelja, mentora, roditelja i stručnih suradnika Hrvatskog saveza informatičara, ali svakako bismo istaknuli da su sva četiri učenika članovi Zagrebačkog računalnog saveza, članice Hrvatskog saveza informatičara, na čijim su radionicama i pripremama stekli mnoga znanja i iskustva”, poručuju iz Hrvatskog daveza Informatičara.


Ovo natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 6 problemskih zadataka kroz dva dana natjecanja, u programskim jezicima C++ i Java. Učenici se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenika (rođeni 2005. godine ili mlađi) i dva voditelja.


Nastup naših mladih informatičara na 4. europskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi i stručne pripreme koje prethode nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara, dok je Visoko učilište Algebra pružilo domaćinstvo nastupu naših natjecatelja.


Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.