Predsjednik u Pazinu

Milanović iz Istre poručio premijeru: “Natjerati ljude da se cijepe ili im prijetiti gubitkom posla i službe je jako sklizav teren”

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Kao relativno mlad čovjek puno je još godina pred njim, smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom riječju, bez veze", istaknuo je Milanović.PAZIN – Hrvatski predsjednik Zoran Milanović poručio je danas iz Pazina da nije za obvezno cijepljenje građana te istaknuo kako je nošenjem maski nemoguće iskorijeniti virus.


“Premijer govori ono što je u skladu i odgovora njegovoj političkoj liniji, ja ne vidim gdje je tu njegov interes. Natjerati ljude da se cijepe ili im prijetiti gubitkom posla i službe je jako sklizav teren i to je poigravanje”, naglasio je predsjednik.


“Ako sam se ja cijepio meni je svejedno jeste li se vi cijepili ili niste”, izjavio je novinarima nakon što je sudjelovao na svečanosti kojom je obilježena 78. obljetnica donošenja Pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s maticom Hrvatskom.
Upitan je li cijena korupcije pala u aferi međimurskog župana Matije Posavca osumnjičenog za korupciju odgovorio je kako ne zna što mu se stavlja na teret.


“Znam toliko malo da se ne usudim komentirati”, rekao je Milanović.


Povijesne odluke


Vezano za donošenje Pazinskih odluka 1943. godine napomenuo je da je prije 78 godina Narodnooslobodilački odbor Istre donio povijesne odluke o sjedinjenju, koje je kasnije 25. rujna potvrdio Sabor istarskih narodnih predstavnika.


Ustvrdio je da je borba za Istru bila prije svega nacionalni pokret, u određenoj mjeri nacionalistički, ali nikada šovinistički i mrziteljski.


“Samo na taj način taj je pokret mogao okupiti crkvu i najplemenitije, najpožrtvovnije i najproduhovljenije svećenike iz redova hrvatskog naroda, antifašiste i komuniste. I zato je to velika pobjeda i trijumf hrvatskog naroda i nešto zbog čega isplatilo ratovati. Kada kažem isplatilo mislim da to nije bila transakcijska filozofija, rat je bio nužnost, patnja i bol”, kazao je Milanović.


“Živjela europska Istra, živjela hrvatska Istra”, zaključio je svoje obraćanje okupljenima u pazinskom Spomen domu.


Milanović o Vučiću


Poslovicom “Besposlen pop i jariće krsti”, predsjednik Zoran Milanović u Pazinu je komentirao je prijedlog srbijanskog kolege po dužnosti Aleksandra Vučića da svi Srbi u svijetu 15. rujna izvjese srpske zastave.


“Stvarno ne mogu vjerovati da u Srbiji nemaju važnijeg i pametnijeg posla, poput ekonomskog razvoja države u kojem Srbija zaostaje, a Hrvatska ne napreduje kako bi trebala”, rekao je Milanović. Smatra da na tu provokaciju ne treba reagirati.


“Na to se očekuje valjda da svatko od nas reagira nekakvom svojom ekvivalentnom mjerom, i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina”, rekao je.


“Kao relativno mlad čovjek puno je još godina pred njim, smišlja šta će raditi, pa onda smišlja ovakve zabavne sitnice. Jednom riječju, bez veze”, istaknuo je Milanović.


Miletić: Istra se uvijek znala oduprijeti nepravdi

Istarski župan Boris Miletić naglasio je da se istarski narod oduvijek znao oduprijeti nepravdi, a prisjetivši se Labinske Republike i Proštinske bune ustvrdio je da su upravo ove rujanske svečanosti i Pazinske odluke kruna borbe protiv onih “koji su pokušali biti nepravedni prema našem narodu, mijenjati imena i nazive”.


Pazinska gradonačelnica Suzana Jašić uputila je apel državnim i županijskim institucijama te jedinicama lokalne samouprave u Istri da Spomen dom sačuvaju i obnove za budućnost, kako bi postao “duh naše ponosne prošlosti”.


U ime premijera skupu se obratio državni tajnik u Središnjem državnom uredu za središnju javnu nabavu Ivan Bubić, koji je također istaknu pozitivne vrijednosti istarskog antifašizma.

Kad je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je rekao neka ljudi sami procijene koji su pravi motivi tog poziva.


“Tako se ne gradi jedna jaka, utjecajna i moćna država”, kazao je Milanović.


Upitan smatra li posjet patrijarha Profirija Jasenovcu provokacijom kazao je da ne zna što bi na to rekao i dodao kako je on s njim imao dobar odnos.


“S njim sam imao relativno korektan odnos dok je bio metropolit zagrebačko-ljubljanski. Moja prethodnica Kolinda Grabar Kitarović je na zid ureda stavila repliku ikone koju je dobila od Porfirija.


“Ona je i sada na zidu, ja to nisam micao”,  rekao je Milanović i nada se da je i neće  morati micati.