Borba s epidemijom

Koronavirus u Hrvatskoj: Jedan novi slučaj u PGŽ-u, u Istri 16 od čega 11 u domu za starije, u Zagrebu 24

Portal Novi list, Hina

KBC Rijeka / Snimio Marko GRACIN

KBC Rijeka / Snimio Marko GRACIN

Nakon nekoliko dana bez novih slučajeva, PGŽ opet ima novooboljelu osobuU Zagrebu su 24 novooboljele osobe od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.


“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ provedeno je 216 testiranja na SARS-CoV-2. U Gradu Zagrebu zabilježena su 24 nova slučaja. Posljedično tome, za 78 osoba određena je mjera samoizolacije”, istaknuli su u priopćenju.


Naglasili su da je od 24 novooboljele osobe od koronavirusa, njih 11 su kontakti prethodno oboljelih osoba, šest je osoba za sada negativne epidemiološke anamneze, jedna je osoba izložena u noćnom klubu, jedna je osoba doputovala iz Njemačke, a ostali su izloženi na različitim događanjima.
“Trenutno je u Gradu Zagrebu 387 aktivnih slučajeva i 946 aktivnih samoizolacija”, ističu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.U Primorsko-goranskoj županiji danas je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.


Radi se o osobi koja je kontakt ranije oboljelih te je na kućnom liječenju. Nema ozbiljnijih simtopa.U Osječko-baranjskoj županiji još su tri osobe oboljele od koronavirusa, pa su trenutno na taj virus pozitivne 332 osobe, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.


U protekla  24 sata obrađeno je 110 uzoraka od kojih su tri bila pozitivna na koronavirus, i to dvije osobe iz Đakova i jedna iz Silaša u općini Šodolovci, priopćili su iz Stožera.


Ističu kako je u osječkom osječkom KBC-u hospitalizirano 27 pacijenata, s tim da su dvije osobe na respiratoru.


Samoizolacija je jučer određena za 40 kontakt osoba oboljelih, a pod tom mjerom je ukupno 540 osoba u Županiji.


Policija je dobila jednu dojavu građana o kršenju mjere samoizolacije, u Osijeku, koja se pokazala točnom, a u 26 samoinicijativnih provjera nije utvrđeno ni jedno kršenje te mjere, navode u Županijskom stožeru Civilne zaštite.


________________________________________________________________________________________________


Na području Brodsko-posavske županije šest je novih pozitivnih osoba na koronavirus, a na području Požeško-slavonske dvoje novozaraženih, potvrđeno je iz Županijskih stožera.


Trenutno su 72 aktivna slučaja, a 478 osoba je u samoizolaciji.


Od početka pandemije u Brodsko-posavskoj županiji registrirano je 120 osoba pozitivnih na koronaviris.


_______________________________________________________________________________________________


Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u nedjelju je izvijestio o dva nova slučaja zaraze koronavirus.


Pet osoba je pod nadzorom liječnika u bolnici, a 70 je u kućnoj izolaciji.Tijekom protekla 24 sata, uzorkovanjem na terenu i u Općoj bolnici Pula, uzeto je 211 uzoraka briseva. Ispitivanjem u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije, potvrđeno je 16 pozitivnih na koronavirus, javlja Glas Istre.


“Kod tri osobe radi se o kontaktu s već pozitivnom osobom.


Dvije osobe pregledane su u Hitnoj službi Opće bolnice Pula radi osnovne bolesti te je protokolarnom obradom potvrđen pozitivan bris na COVID-19.


Epidemiološka obrada je u tijeku, kao i dekontaminacija prostora.


Zdravstvene usluge u Općoj bolnici Pula pružaju se redovno.


U Domu za starije i nemoćne osobe “Atilio Gamboc” u Umagu, potvrđeno je 11 pozitivnih briseva, od čega su šest štićenika i pet djelatnika. Provode se sve protuepidemijske mjere i obavljaju dodatna uzorkovanja”, javlja Glas Istre.


_______________________________________________________________________________________________


Nakon dva dana bez novozaraženih, u Sisačko-moslavačkoj županiji je u posljednja je 24 sata evidentirana jedna osoba pozitivna na koronavirus i to iz Kutine.


Novozaražena osoba iz Kutine, koja je trenutačno najveće županijsko žarište, u posljednje je vrijeme bila u samoizolaciji i nije ostvarila nikakve kontakte.


Županijski stožer Civilne zaštite ponovo je žiteljima županije uputio apel da se pridržavaju uputa i preporuka nacionalnog stožera jer uspjeh borbe protiv ove bolesti ovisi o svijesti i disciplini svih građana.Na području Krapinsko – zagorske županije u nedjelju je evidentirana jedna osoba pozitivna na koronavirus i to iz Krapinskih Toplica.


Trenutno je devet aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije.


U samoizolaciji je 49 osoba.


U protekla 24 sata testirano je 46 uzoraka, od kojih je 31 negativan, 1 nalaz je pozitivan, dok se za 14 uzoraka čekaju rezultati.Na području Virovitičko-podravske županije pet je novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u nedjelju na konferenciji za novinare Stožera Civilne zaštite, epidemiolog Miroslav Venus.


„Od pet novozaraženih tri osobe su povezane s maturalnom zabavom, događajem na kojem su zaražene dvije osobe kod kojih smo ovoga tjedna utvrdili da su pozitivne na covid 19“, rekao je dr. Venus.


Jedan novozaraženi slučaj otkriven je prilikom rutinske analize i uzimanja uzoraka kao dio procedure prije odlaska na operativni zahvat, a u drugom slučaju riječ je o trudnici.


„Od pet novih slučajeva samo jedna osoba je imala blage simptome bolesti, dok su ostali bez simptoma“, objasnio je Venus.


Na području Virovitičko-podravske županije trenutno je osam oboljelih osoba, a 70 je u samoizolaciji. U proteklih 24 sata testirano je 26 osoba, a od početka pandemije 1572.Tri su novooboljele osobe na području Zadarske županije, a ukupni broj oboljelih od Covida-19 sada je 46, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.


U priopćenju se ne navodi jesu li novooboljele osobe povezane s prošlotjednim vjenčanjem na kojemu se zarazilo 25 ljudi.


Na Covid odjelu zadarske Opće bolnice hospitalizirano je petero pacijenata, jučer je testirano je 155 uzoraka, a u samoizolaciji su 523 osobe.


U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje propisane samoizolacije.Od ukupno 115 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije, pet je novooboljelih osoba od koronavirusa i to dva iz Splita, jedan sa Šolte, jedan iz Baške Vode i jedan iz Muća, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.


Od ukupnog broja danas novooboljelih osoba troje su kontakti prethodno oboljelih dok se dvije osobe epidemiološki obrađuju, priopćili su iz Stožera.


Na području Splitsko-dalmatinske županije 559 osoba je u samoizolaciji, a četiri sobe su na bolničkom liječenju u splitskom KBC-u.U Zagrebačkoj županiji je sedam novooboljelih osoba od koronavirusa, izvijestio je u nedjelju Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije.


“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje, 12. srpnja do 11 sati evidentirano je 206 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o sedam osoba više”, istaknuli su u priopćenju.


“Tako su na području Zagrebačke županije trenutno aktivna 63 slučaja. Do sada je ukupno izliječeno 135 osoba, a osam osoba je preminulo”, kažu u Stožeru civilne zaštite Zagrebačke županije.


Iz Stožera apeliraju na sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.


“Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana”, poručuju iz stožera Zagrebačke županije.


___________________________________________________________________________________________


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u nedjelju nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze koronavirusom, a tri su osobe izliječene, izvijestio je u nedjelju Županijski stožer Civilne zaštite.


U dubrovačkoj bolnici je zbrinuto pet zaraženih, ističu iz županijskog stožera.


Od početka pandemije analizirano je ukupno 4613 uzoraka.


U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u samoizolaciji je 147 osoba. U protekla 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, što je ukupno 40. od početka pandemije.


Županijski stožer Civilne zaštite apelirao je na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.


________________________________________________________________________________________


Sedam je novooboljelih osoba od koronavirusa u Vukovarsko-srijemskoj županiji, potvrdio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite dodajući kako su četvero novooboljelih iz Ivankova nedaleko Vinkovaca, a po jedna osoba iz Vukovara te Bobote i Trpinje.


Iz Stožera navode kako je ukupno 107 osoba oboljelih od koronavirusa u županiji, dok je u samoizolaciji 306 osoba, među kojima i 45 djelatnika iz sustava zdravstva.


Četiri osobe su hospitalizirane u vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici.


U protekla 24 sata testirane su 94 osobe, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3313 osoba, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.