NOVI POČETAK

Idućeg petka bit će imenovani novi članovi NO-a Uljanika 1856. Odmah im slijedi “vatreno krštenje”

Orjana Antešić

Foto Duško Marušić Čiči

Foto Duško Marušić Čiči

Spuštanje druge tranše pozajmice od 10 milijuna eura nit će uvjetovano njihovom suglasnošćuNakon što je Vlada sa 16,9 milijuna eura odlučila presjeći čvor dugotrajne nelikvidnosti i neuspješnih pokušaja prodaje Uljanika 1856, za idući tjedan, u petak, sazvana je Skupština društva na kojoj bi se trebali imenovati članovi Nadzornog odbora. Ostaje za ufati se da se neće ponoviti situacija s aktualnim postavom NO-a u kojem su unazad nešto više od pola godine čak dvije predstavnice države, među kojima i predsjednica Zvonimira Orešić Jaguljnjak iz Ministarstva financija, podnijele neopozive ostavke dok se istovremeno direktor Uljanika 1856 Samir Hadžić održao na svojoj poziciji. Po svemu sudeći, tako će i ostati s obzirom na to da zasad nema nikakvih konkretnijih indicija koje bi upućivale na to da će doći do promjene i na direktorskoj poziciji u ovom brodogradilištu, unatoč činjenici da je u svega četiri godine poslovanja (i) novo pulsko brodogradilište dovedeno na rub stečaja.


Uloga Nadzornog odbora u novom Uljaniku morala bi biti dodatno osnažena, uostalom, u pitanju je oko 30 milijuna eura koje se – bilo kroz državna jamstva za kredite, bilo kroz pozajmicu ili novac kojim je CERP platio 54,77 posto poslovnog udjela koje je imalo Uljanik brodogradilište u stečaju – injektiralo u pulske navoze.


S kojom se pozornošću vodilo računa o funkcioniranju NO-a u slučaju pulskog brodogradilišta, ilustira i činjenica da se u sudskom registru Uljanika 1856 kao članica i dalje vodi Gabrijela Mršić iz CERP-a, koja je još krajem prošlog ljeta podnijela ostavku. Premda je na sjednici u listopadu prošle godine Upravno vijeće CERP-a predložilo novu predstavnicu s njihove strane, Doroteju Filipović Bego koja je, prema dostupnim informacijama, tada potvrđena pisanim izjašnjavanjem članova Skupštine društva, ta promjena još uvijek nije formalizirana i upisana u registar nadležnog trgovačkog suda. Iz kojeg razloga, nije poznato.
Nakon što su iz vlastitih sredstava, prema nalogu Vlade, isplatili 6,91 milijun eura za 54,77 posto udjela u Uljaniku 1856 te spustili prvu tranšu od ukupno 10 milijuna eura pozajmice, Upravno vijeće CERP-a na sjednici od prije desetak dana predložilo je tri nova člana NO-a Uljanik Brodogradnje 1856. To su Ivana Šuman i Antonio Bebek, kao predstavnici resornog Ministarstva gospodarstva te Davorka Knežević iz Ministarstva financija. Iz NO-a bi trebali izaći Loris Rak, stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta te Alfio Barbieri, profesor na pulskom Sveučilištu. Nepromijenjen bi ostao Neven Radolović koji je u NO ušao kao predstavnik radnika.


Teško je ne primijetiti da u novom postavu NO-a ponovo nema mjesta za manjinske udjelničare u Uljaniku 1856, koji zajedno raspolažu s oko 3,1 posto poslovnog udjela. Uz Uljanik tehnički plinovi (UTP) Pula, tu su još tvrtke Motortech Consulting i Metal Marine, koje uspješno posluju i djeluju upravo na području pulskog Arsenala, a 2021. godine za tadašnjih 3 milijuna kuna otkupili su 2,06 posto udjela. Upravo su predstavnici ovih manjinskih udjelničara još početkom ljeta 2022. godine, nakon objave godišnjeg financijskog izvješća Uljanika 1856, prvi javno upozorili da je način na koji se vodi i posluje pulsko brodogradilište u koje su, u konačnici, sami uložili nemali novac, neprihvatljiv i neodrživ što se, nažalost, pokazalo točnim.


Odmah nakon imenovanja na Skupštini društva idući tjedan, novi članovi imat će »vatreno krštenje«, svoj prvi veliki test s obzirom na to da je spuštanje druge tranše pozajmice od 10 milijuna eura uvjetovano njihovom suglasnošću na plan i dinamiku trošenja tih sredstava od strane uprave društva, odnosno direktora Samira Hadžića.