Predsjednik i generali u Kninu

Zoran Milanović na kninskoj tvrđavi: “Odlikovanja su tu da naglase ispravnost i veličinu našeg puta”

P. N.

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Odlikovanja koja je podijelio na kninskoj tvrđavi, napomenuo je, "nisu zamišljena da nekoga ponize. Ova njegova rečenica odgovor je na reakcije u Bosni i Hercegovine, povodom odlikovanja postrojbe Ludvig Pavlović.Predsjednik Republike Zoran Milanović održao je govor na Kninskoj tvrđavi povodom prijema generala i odlikovanja koja je podijelio.
Odlikovanja je predsjednik uručio umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću, umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te Vojnoj policiji HVO-a i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a.


“Ovdje smo večeras i sutra da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Puno je i krvi i teških osjećaja palo za ovo da bi se ovo pretvorilo u likovanje. Ovdje smo da odlikujemo neke najbolje među nama. To nisu odlikovanja da bi bilo koga povrijedio nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta. Ovaj grad bio je i svet i proklet na neki način.”


Tako je u svom govoru, između ostalog, rekao predsjednik Milanović. Pritom je istaknuo da je 1995. godine stavljena točka na i okupaciji Hrvatske.


Foto galerija: Dodjela odličja na kninskoj tvrđavi Foto: Davor Kovačević
Bitku su, istaknuo je Milanović, izvojevali oni najodlučniji.


– Da nije bilo vas, da nije bilo onih koji su vas vodili politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. Nitko vam nije rekao da ovo napravite, to ste osmislili i napravili sami. U tome je veličina ove pobjede. Bez specijalne policije, ova cijela akcija i velika organizacija koju ne može osmisliti baš bilo tko ne bi bila moguća i ne bi bila onakva kakva je bilo, istaknuo je predsjednik.


Odlikovanja koja je podijelio na kninskoj tvrđavi, napomenuo je, “nisu zamišljena da nekoga ponize”. Ova njegova rečenica odgovor je na reakcije u Bosni i Hercegovine, povodom odlikovanja postrojbe Ludvig Pavlović.


– Vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini. To nije zamišljeno da se bilo kome stane na nogu. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati, istaknuo je.


Svoj govor zaključio je riječima: “Ne znam što bih više rekao, a da to ne ponavljam sutra. Treba nešto ostaviti sutra. Ovo nije ni logistički jednostavno. Nadam se da nitko više nikada iz pozicije republike hrvatske neće ovakva odlikovanja davati ratnim zapovjednicima, što znači da rata više neće biti. Živjela naša domovina, živjela Hrvatska.”


Ponosni smo dobitnici odlikovanja


Dobitnici odlikovanja, koja im je na prijemu na kninskoj tvrđavi predao predsjednik Milanović, redom su istaknuli kako su ponosni na ta priznanja.


“Danas sam najsretniji čovjek na svijetu jer ovo je odlikovanje kruna moje vojne karijere”, rekao je za Hinu umirovljeni general- pukovnik Hrvatske vojske  Mladen Kruljac. To priznanje ne bih dobio, istaknuo je, da nije bilo 20.000 vojnika koji su tijekom Domovinskog rat prošli kroz Treću gardijsku brigadu.


“Svoje odlikovanje posvećujem 369-orici poginulih pripadnika Treće gardijske brigade, 16 nestalih i svom pokojnom ocu”, rekao je Kruljac.


Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu predsjednik Milanović je odlikovao Vojnu policiju Hrvatskog vijeća obrane i Postrojbu za posebne namjene Ludvig Pavlović Hrvatskog vijeća obrane.


“Zahvaljujemo predsjedniku Milanoviću, Republici Hrvatskoj i svim onima koji nastoje pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini da osiguraju jednakopravnost i da se ispoštuje žrtva Hrvata iz BiH u stvaranju hrvatske slobode i osiguranju  hrvatske samostalnosti”, rekao je bivši načelnik Uprave Vojne policije HVO-a, brigadni general Zdenko Klepić koji je preuzeo to odlikovanje.


Podsjetio je kako je više od 200 pripadnika vojne policije HVO-a poginulo u ratnim operacijama te ovo odlikovanje ima posebnu vrijednosti za obitelji poginulih.


“Temelj ovog odlikovanja je Splitski sporazum koji je regulirao sudjelovanje HVO-a, Armije BiH i Hrvatske vojske u zajedničkim operacijama”, istaknuo je Klepić.


Zapovjednik Postrojbe Ludvig Pavlović HVO-a, umirovljeni brigadir Davor Dodig, koji je preuzeo odlikovanje, istaknuo je kako mu je danas “srce kao kninska tvrđava”.


“Zahvaljujem predsjedniku Milanoviću što je uvidio ulogu postrojbe Ludvig Pavlović HVO-a, ali i ulogu cijelog HVO-a u završnim operacijama Hrvatskih snaga”, rekao je Dodig.