Vremenska prognoza

Zima se još ne misli predati. Do utorka će biti uglavnom toplo, u srijedu opet mraz i malo snijega

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Puhat će umjereno i jako jugo, a potkraj utorka na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak“Snježni pokrivač sljedećih će se dana zadržati samo u najvišem gorju, i to sve manji jer će nam do utorka opet biti razmjerno toplo, uz umjeren, ponegdje i jak jugozapadnjak, a topit će ga i povremena kiša, osobito u nedjelju te još više u utorak.


No, potkraj utorka i u srijedu, s novim kratkotrajnim zahladnjenjem, ponovno će ponegdje u gorju pasti malo snijega, a sredinom tjedna moguće je i slab mraz. Na Jadranu će tada razvedravanju pridonijeti bura i tramontana. No, prije toga, uz jugo, gdjekad čak na udare i olujno, bit će dosta oblaka iz kojih će pljuskova i grmljavine biti u utorak, a malo kiše ponegdje i prije, posebice u nedjelju na sjevernom Jadranu”, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


“U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura između 1 i 4 °C, a najviša dnevna od 16 do 18 °C. Mraza neće biti ni u središnjoj Hrvatskoj, a najviša dnevna temperatura bit će oko 17 ili 18 °C. Pritom će biti djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku, a puhat će umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar.
Najvjetrovitije će biti u gorskim krajevima, uz povremeno jak jugozapadnjak, dok će na Jadranu puhati većinom umjereno jugo i južni vjetar. Uz promjenjivu naoblaku malo kiše može pasti u Gorskome kotaru te na širem riječkom području. Ujutro u gorju još mjestimice može biti slabog mraza, a dnevna temperatura zraka bit će između 10 i 14 °C, na moru od 14 do 16 °C. U Dalmaciji pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu do povećanu naoblaku. Puhat će umjereno, prema otvorenom do jako jugo, a more će biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura između 1 i 3 °C, uz obalu i na otocima od 6 do 9 °C, a najviša dnevna između 16 i 18 °C.


Podjednako toplo uz temperaturu od 15 do 17 °C bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme te umjereno jugo, prema otvorenom povremeno i pojačano.”


U sljedeća dva dana na kopnu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Oblačnije će biti u nedjelju, uz mjestimičnu kišu, ponajprije u gorju. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar i bit će sve toplije. U utorak novo jače naoblačenje s kišom, ponegdje moguće i obilnijom, zahladnjenjem te okretanjem vjetra na sjeveroistočnjak. Potkraj utorka u gorju može biti i snijega. I na Jadranu će uz promjenjivu naoblaku do utorka kiše povremeno biti na sjevernom Jadranu, osobito na širem riječkom području. U utorak uz naoblačenje kiša će biti češća, mjestimice i obilnija. Puhat će umjereno i jako jugo, a potkraj utorka na sjevernom Jadranu zapuhat će jaka bura.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.