Bivši gradonačelnik Vukovara

Željko Sabo o novoj kandidaturi: ‘Ako vrh stranke želi, rado ću pomoći SDP-u na ovim izborima’

Tihana Tomičić

Vratio povjerenje SDP-a - Željko Sabo / Foto G. FERBEZAR/PIXSELL

Vratio povjerenje SDP-a - Željko Sabo / Foto G. FERBEZAR/PIXSELL

Teško mogu objasniti zašto nove, modernije opcije u Vukovaru teško prolaze. Iako sam i sam bio i prognanik, i branitelj, i prošao logor i onda izabrao građansku i socijaldemokratsku opciju, kad sam nakon rata vidio što je HDZ učinio u privatizacijiZAGREB – Izborna kampanja u Hrvatskoj ovoga je puta izrazito opterećena temama vezanim uz funkcioniranje pravosuđa – slučaj Rimac, probijanje mjera njenog praćenja, curenje informacija iz istrage, način izbora nove šefice DORH-a, ali i prethodno držanje većine u Saboru uz pomoć tzv. žetončića, sve su to glavne teme ovih izbora. A jedan od onih koji za sebe tvrdi da je bio žrtva takvog pravosuđa, no koji je u međuvremenu u svojoj stranci rehabilitiran i bit će kandidat na ovim izborima za Sabor, jest i bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo.Kako je poznato, Sabo je bio osuđen i proveo nešto manje od osam mjeseci u zatvoru jer je sredinom 2013. u želji da okupi većinu u vukovarskom Gradskom vijeću, HDZ-ovoj vijećnici Mariji Budimir, kako se tvrdilo, nudio mjesto članice Nadzornog odbora Borova i dužnost predsjednice Gradskog povjerenstva za europske integracije, uz naknadu kako bi postala vijećnica SDP-a u Gradskom vijeću, no on je stalno poricao da mu je to bilo namjera, tvrdio da su izjave na tajnoj snimci izvučene iz konteksta, i da mu je slučaj namješten na sudu.
U politiku se vratio u prosincu 2017. kada je izabran za predsjednika vukovarskog SDP-a, što nije dobro prihvatio dio tadašnjih članova i odbili su s njim surađivati, a onda je izabran za predsjednika vukovarsko-srijemske organizacije SDP-a, što znači da je vratio povjerenje svoje stranke otkako je na čelu SDP-a Davor Bernardić.


Posložene kockice


U svjetlu sadašnjih afera s korupcijom i političkom korupcijom kojoj Hrvatska svjedoči, a i očitih manipulacija kroz probijanje istrage i curenje informacija iz slučaja Rimac, možete li dati svoju ocjenu stanja u hrvatskom pravosuđu?


– Ja sam napokon nedavno posložio sve kockice u svom slučaju, zbog čega sam bio »završio u ćorci«. I dalje ponavljam da svoju krivnju nikako ne mogu prihvatiti, ali kaznu sam odradio i bio sam je spreman odraditi, svjestan da ću kad tad dokazati da je slučaj bio namješten protiv mene. Gledajte, živimo u zemlji u kojoj je novinar koji je javno snimao Josipa Đakića završio zatvoru s kazenom prijavom, a u mom slučaju koristila se tajna snimka, i ja sam završio u zatvoru. To je bilo prvi put da je neovlašteno snimanje priznato kao dokaz na sudu, i to je podržao čak i Vrhovni sud. To vam sve govori o mom slučaju. Ono što je tu još bitno, jest da je snimka tek dijelom puštena na sudu, u onom dijelu gdje ja govorim o donacijama slavonskih gospodarstvenika stranci, jer ti ljudi nisu podržavali da se Gradsko vijeće Vukovara ne može konstituirati, i htjeli su pomoći legalnim donacijama stranci. Snimka je na sudu korištena samo parcijalno, ondje gdje se mogla iskoristiti protiv mene. Za one koji ne znaju, napominjem da je gospođa koja je radila neovlaštenu snimku i s kojom sam ja razgovarao, tada bila tek potencijalna vijećnica, jer Gradsko vijeće još nije bilo konstituirano. U kaznenom zakonu stoji da postoji djelo ako netko vijećniku ili zastupniku ponudi uslugu ili novac, no gospođa u tom trenutku nije bila vijećnica. Kasnije sam, čitajući jedan tekst u Nacionalu koji se bavio mojim slučajem, i sam naknadno shvatio da su cijeli slučaj izrežirali Tomislav Karamarko i Vaso Brkić, jer sam bio smetnja HDZ-u u Vukovaru. Naslov u Nacionalu glasio je »Sabu su politički likvidirali Franjo Varga i HDZ-ova desnica, koja je potom instalirala Ivana Penavu za gradonačelnika Vukovara«.


Vargina bilježnica


Slučaj SMS vam je dao objašnjenje vašeg slučaja?
– Tako je. Kad se istraživalo i pisalo o slučaju Varga i SMS, sjećate se, što je slučaj povezan s Milijanom Brkićem, u bilježnici Franje Varge nađeno je među ostalima i moje ime, kao osobe koju treba »odraditi«. Moram ovo reći: da nema vas novinara, posebno istraživačkih novinara, Hrvatska bi bila mnogo lošija zemlja. Uz vašu pomoć, malo pomalo sve afere isplivaju i istina se na kraju sazna. A što općenito reći o pravosuđu, kad čak i jedan ugledni sudac poput Ivana Turudića kaže da je ugled pravosuđa u Hrvatskoj duboko poljuljan. Moja je poruka da se svi zajedno moramo boriti za pravedno društvo i pravedno sudstvo, ako mislimo obraniti demokraciju. Osobno, i dalje smatram da nisam počinio ništa neprimjereno. Sve je bilo izvučeno izvan konteksta, snimka nije smjela biti korištena kao dokaz, ona je izrezana, a gospodarstvenici koje vam spominjem htjeli su svjedočiti za mene na sudu, da je bila riječ o legalnim donacijama SDP-u za nove izbore, ali im je sudac to zabranio, odnosno nije dopustio njihovo saslušanje. Neki od uvaženih HDZ-ovih članova pravnika, poput Davora Derenčinovića s Pravnog fakulteta u Zagrebu, bili su ti koji su kao vještaci manipulirali tumačenjima kaznenog zakona protiv mene, a kasnije su i sami imali problema s pravosuđem. Istovremeno, neki drugi stručnjaci, poput Vedrana Đulabića ili Mate Palića, nisu imali na tom suđenju priliku iznijeti svoje pravno viđenje slučaja.


Hoćete li biti kandidat SDP-a na listi za Sabor na ovim izborima?


– Ako vrh stranke uvaži prijedlog gradskog i županijskog SDP-a Vukovara, hoću. I rado ću pomoći stranci na ovim izborima.


Posljedice rata


Protukandidat će vam biti upravo Ivan Penava kao suradnik Miroslava Škore, te netko od HDZ-ovaca. Jesu li tenzije u Vukovaru i dalje visoke, kakvu kampanju očekujete?


– Što se Penave tiče, dovoljno je da pročitate priopćenje koje je HDZ dao nakon što je on izašao iz te stranke i prešao k Škori. Napisali su da kao gradonačelnik ništa nije učinio za Vukovar i da se nije ničim zalagao za razvoj grada. Valjda oni najbolje znaju.


SDP u anketama stoji dosta dobro na nacionalnoj razini. No, mislite li da vaša lista u 5. jedinici može dobiti premoć nad desnicom?


– Teško. Ja si nažalost teško mogu objasniti zašto je tako, zašto ne prolazi u dovoljnoj mjeri građanska opcija. No, valjda je rat ostavio preduboke posljedice, toliko je podijelio društvo da nove, modernije opcije teško prolaze. Ja si to teško mogu objasniti, iako sam i sam bio i prognanik, i branitelj, i prošao logor i onda izabrao građansku i socijaldemokratsku opciju, kad sam nakon rata vidio što je HDZ učinio u privatizaciji. Mislim da u Vukovaru svi zajedno moramo prema naprijed, a ne prema natrag.


S gorkim iskustvom koje u politici imate, bojite li se na ovim izborima novih napada na sebe?


– Nisam se bojao ni ‘91. kad sam bio branitelj, ni kasnije u logoru, pa gdje ću se sada bojati?! Ako bih se bojao svojih ljudi, u svojoj izbornoj jedinici, zašto sam se ikad uopće za išta borio.