Mi-171Sh

Zbog čestih kvarova prizemljeni helikopteri remontirani u Rusiji: ‘Sve ćemo im to naplatiti’

Portal Novilist.hr

Foto: MORH / T. Brandt i M. Čobanović

Foto: MORH / T. Brandt i M. ČobanovićTransportni helikopteri Mi-171Sh prizemljeni su zbog učestalih kvarova, a više detalja otkrio je zapovjednik ratnog zrakoplovstva Michael Križanec.


“Jučer smo dobili informaciju o tehničkoj greški koja se potkrala za vrijeme remonta. Povezali smo se s ruskim proizvođačem koji je bio odgovoran za remont i poduzeli potrebne mjere. Naši tehničari uklonili su greške na četiri helikoptera, a sutra će na još jednom koji je na Krku”, rekao je Križanec, prenosi Dnevnik.hr.


Posada nije bila ugrožena


Istaknuo je kako posada helikoptera nikada nije bila ugrožena.
“Na četiri helikoptera je otklonjena greška, peti je na Krku i sutra će i na njemu biti otklonjena greška. Još pet helikoptera se nalazi na redovitom remontu”, rekao je i Križanec i dodao da su četiri popravljena helikoptera u funkciji.


Upitan koliko je reklamacija bilo nakon remonta, Križanec je rekao kako rezultati uporabe i eksploatacije pokazuju da je uz pomoć helikoptera prevezeno više od 300 pacijenata te potom dodao da je bilo manje od 200 reklamacija.


“Dvije trećine prijavljenih reklamacija su uklonjene. One se odnose na količinu, kvalitetu, nomenklaturu i ispravnost. Neke reklamacije su se odnosile na banalne stvari. Vjerojatno će biti još reklamacija.


Sve će naplatiti Rusima


Nedostaci se moraju otkloniti u garantnom roku. U ovom slučaju ruski izvođač je svoju grešku priznao još sinoć i svi radovi i sav materijal će se naplatiti njima”, rekao je te dodao da žele sve reklamacije riješiti u garantnom roku kako troškovi ne bi bili na teret Ministarstva.


Križanec je rekao kako je u Hrvatsku došao jedan ruski inženjer te dodao kako je za otklanjanje kvarova zadužen Zrakoplovno-tehnički centar.


“Ruski inženjer je primijetio grešku i upozorio nas, tehničari su potvrdili da su cijevi na hladnjaku krivo spojene na svih deset helikoptera, a do danas je kvar otklonjen na četiri helikoptera”, kaže Križanec.


Križanec je jučer izdao zapovijed da se helikopteri prizemlje, a kako doznaje Dnevnik.hr, jedan od kvarova koji su prijavljivani odnosio se na pogrešno spojena crijeva za ulje, zbog čega su piloti dobivali pogrešne parametre o temperaturi ulja.


Nadalje, iz helikoptera je curilo ulje, a kvarove je na Lučkom popravljalo desetak ljudi iz ZTC-a, dok su to trebali napraviti Rusi jer su helikopteri bili pod garancijom.