Koementar Edija Prodana

Zbog čega je 40-ak hrvatskih navijača iz Rijeke i zagrebačke regije pritvoreno u Splitu

Edi Prodan

Reuters

Reuters

Policija ih je, kad je provjerila njihove identifikacijske isprave, odvojila, privela, isključila im mobitele, zabranila javiti im se doma, zatvorila. Na vrijeme koje je bilo dovoljno da sve prođe i da ih se na miru isporuči iz Splita 


 


Prošao je prvi set nastupa nogometne reprezentacije Hrvatske u kvalifikacijama za nastup na Europskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj. Iako rezultatski, suprotno od očekivanog –  vjerovalo se u pobjedu nad Walesom, bod protiv Turske – bilo je ipak uspješno. Na žalost, s navijačke scene opet stižu iskazi nezadovoljstva. I to ne iz Turske gdje je 500-tinjak hrvatskih navijača dočekano s veseljem i poštovanjem, posebno zbog uloge Hrvatske u spasilačkim akcijama nakon nedavnog razornog potresa, nego iz Hrvatske, iz Splita. Ne zbog nečeg što bi bio krimen Torcide ili glavnog grada Dalmacije, već situacije koja se u narodu može definirati kao “puhanje na hladno”.
Kako nam je naime ispričano od djela navijača iz Rijeke i regije Zagreb, oni su nakon tri kontrole u Splitu bili privedeni i pritvoreni na  “streljani”, ukupno 40-ak hrvatskih navijača. Kako ističu, osim podataka u osobnoj koji su potencijalno sugerirali na pripadnost navijačkim skupinama Rijeke i Dinama, baš nikakvih razloga za privođenje nije bilo. Kod njih nisu pronađena “opasna sredstva”, razina alkohola bila je pretežito ili nulta ili neznatna, bilo kakva devijacija njihovog ponašanja prigodom dolaska ili boravka u Splitu nije postojala. Također, iako ih je bilo jednostavno uočiti kao “strance”, nitko ih nije zbog toga od strane domaćina provocirao ili napadao. Policija ih je, kad je provjerila njihove identifikacijske isprave, odvojila, privela, isključila im mobitele, zabranila javiti im se doma, zatvorila. Na vrijeme koje je bilo dovoljno da sve prođe i da ih se na miru isporuči iz Splita.


S obzirom da, potpuno logično, smatramo kako je Hrvatski nogometni savez najodgovornija organizacija po pitanju svega što se s nogometom događa u Hrvatskoj, i izvan nje kad su naši klubovi i reprezentacija u pitanju, obratili smo se Tomislavu Pacaku, glasnogovorniku HNS-a sa zahtjevom za pojašnjenje odgovora na pitanja koji postavlja “40 splitskih zatočenika” ali i njihovih roditelja i bračnih drugova.


 


HNS-ov odgovor


 


– HNS nije dobio pritužbu niti jednog navijača već isključivo pohvale za organizaciju utakmice. Tako da na vaš upit o privođenju možemo samo načelno odgovoriti s nekoliko osnovnih činjenica. Hrvatski nogometni savez je organizator utakmice i u tom smislu postoji niz preduvjeta koje je Savez trebao ispuniti kako bi reprezentacija i svi njezini navijači dobili spektakularnu atmosferu kojoj smo svjedočili. Ono što ni na koji način nije odgovornost HNS-a, niti HNS ima takve ovlasti, jest postupanje policije na stadionu, a, naravno, niti izvan stadiona. Podsjećamo da je sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima policija ta koja rukovodi cjelokupnom osiguranjem.


Vezano uz pripremu utakmice, policija je dan prije same utakmice komunicirala putem svoje web stranice (https://splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr/vijesti/obavijest-u-subotu-ce-se-odigrati-medjunarodna-nogometna-utakmica-kvalifikacijska-nogometna-utakmica-euro-2024-hrvatska-wales/39826), a što se tiče postupanja policije prije, za vrijeme i poslije utakmice, policija je komunicirala nakon utakmice putem svoje web stranice (https://splitsko-dalmatinska-policija.gov.hr/vijesti/priopcenje-o-odrzanoj-nogometnoj-utakmici-izmedju-reprezentacija-hrvatske-i-wales/39834), istaknuo je Pacak od kojeg smo zatražili i odgovor koji se jako često može čuti u javnosti – je li HNS taj koji dozira intenzitet ponašanja policije?


– Teza da bi Hrvatski nogometni savez “davao nalog” policiji je potpuno netočna i neutemeljena, niti je to uopće moguće tako da bismo vas ljubazno molili da sve ranije navedeno uzmete u obzir s ciljem točnog i objektivnog izvještavanja javnosti, zaključio je Pacak.


I kako to obično biva u Hrvatskoj stvarnosti – svi sve znaju, nitko ni za što nije kriv. Na žalost, dio ljudi koji su otputovali u Split, bez ulaznica, sa željom da prije i poslije utakmice budu dio općeg veselja povezanog s velikom nogometnom predstavom – na kojoj je btw bilo i skoro dvije tisuće navijača iz Walesa koji su se u Splitu također odlično, u potpuno prijateljskoj atmosferi, zabavljali – završilo je u “streljani”.


 


 


Puhanje na hladno


 


Je, istina je, s jedne strane sami smo se do toga doveli. Netrpeljivost među hrvatskim navijačima dovela je do toga da policija, predostrožnosti radi “puše i na hladno”. Kad su naime vidjeli osobne iskaznice, adrese i mladost njihovih vlasnika, odlučili su da pripadaju “rizičnim skupinama” te da ih je bolje “skloniti”. Tužno, jer svi koji smo po Europi pratili reprezentaciju znamo da uvijek kad igra “repka” funkcionira kodeks o nenapadanju. Baš kao i to da je na prvenstvu u Njemačkoj 2006. ili Austriji 2008. godine u gradovima nastupa hrvatske reprezentacije na tisuće navijača ostajalo izvan stadiona. Koji su se u fan zonama odlično zabavljali, posebno kad bi Hrvatska pobjeđivala. Danas smo se doveli u situaciju da policija, poučena iskustvima s domaćih ligaških nadmetanja, reprezentativne navijače brani u – njihovoj domovini. Ponavljamo, Split i njegovi stanovnici u konkretnom slučaju baš ni za što nisu bili krivi. Na žalost iskustva iz HNL-a govore suprotno, što policija itekako pamti.


Izgleda, moramo se mijenjati. Manje mrziti. Činiti sve da naši pobijede, ali ne prelaziti granice poniženja, gaziti protivnika. U suprotnom čak kad je u naravi sve u redu, dijelu navijača Hrvatske koji su pristigli u hrvatski Split uskraćeno je pravo uživati na sceni koja slavi nastup –  hrvatske reprezentacije.