Rektorski zbor usvojio posebne uvjete

Zaraženi maturanti upisivat će fakultete u jesenskom roku

Ingrid Šestan Kučić

Državna matura počinje iduFoto ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Državna matura počinje iduFoto ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL

Kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja, u skladu s mogućnostima visokoga učilištaRIJEKA – Svi maturanti koji zbog korone ili samoizolacije ne budu mogli pisati ispite državne mature u ljetnom roku, pristupit će im najesen, a fakultet će upisati po posebnim uvjetima. Odluka je to Rektorskog zbora koji se izjasnio da će se nepristupanje ispitima državne mature u ljetnom roku uslijed okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa smatrati opravdanim razlozima.


Dodatne kvote


Zato će svi oni koji maturi ne pristupe tijekom sljedećeg mjeseca, ispite imati pravo polagati najesen, a ne moraju brinuti ni o tome hoće li na njihovim izabranim fakultetima biti dovoljno mjesta jer kandidatu koji u jesenskom upisnom roku postigne isti ili veći broj bodova od kandidata koji se na taj studijski program upisao s najmanjim brojem bodova u ljetnom upisnom roku, omogućit će se upis izvan ukupne kvote, i to na teret Ministarstva znanosti i obrazovanja, u skladu s mogućnostima visokoga učilišta. Za takve će maturante biti osigurana mjesta izvan kvote, a u slučaju da upisuju dvopredmetne studije, morat će zadovoljiti minimalni prag za oba studija.Rektorski je zbor ujedno pozvao i sve kandidate, kao i zaposlenike visokih učilišta, da se odazovu pozivu na cijepljenje protiv bolesti COVID-19, kao i maturante da se pridržavaju epidemioloških uputa za državnu maturu koja počinje idući tjedan. U tim uputama stoji i da će se za pristupnike kojima je izrečena mjera samoizolacije uvjeti pristupanja ispitima državne mature utvrditi kroz posebne epidemiološke preporuke sukladno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Radi dogovora oko posebnih uvjeta polaganja ispita učenici kojima je izrečena zdravstvena mjera samoizolacije trebaju se žurno javiti školi te Nacionalnomu centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja.


Pravila za maturu
Također sve prisutne osobe za vrijeme mature obvezno moraju nositi maske, osim osobe koje imaju izuzeće, a pristupnik koji odbije nositi masku i za to nema potvrdu liječnika o izuzeću, ne može polagati ispite državne mature. Sve će učenike na stolu dočekati vrećica s ispitnim materijalom kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Učenici ulaze jedan po jedan i sjedaju na svoje ispitno mjesto prema rasporedu koji se nalazi na ulazu u prostoriju, a razmak među učenicima, dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj prostoriji treba biti minimalno 1,5 metar. Prediviđeno je i polaganje ispita kod kuće, a u tom slučaju dežurni nastavnici koji dolaze u kuću pristupnika nose kirurške maske te dezinficijense za ruke i kada je to moguće nastavnici od ostalih ukućana i pristupnika trebaju biti udaljeni najmanje dva metra.