Rozi megafon

Zagreb Pride: LGBTIQ osobe i dalje su žrtve nasilja, a zabrinjavajući je još jedan trend

Portal Novi list, Hina

Ilustracija / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Ilustracija / Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Zagreb Pride upozorava na to da je od 2018. do 2022. došlo do stagnacije u razvoju ljudskih prava u HrvatskojPolitičko, društveno i institucionalno okruženje za LGBTIQ osobe je nepovoljno, a u razdoblju od 2018. do 2022. došlo je do stagnacije u razvoju i poštovanju ljudskih prava u Hrvatskoj, rečeno je na predstavljanju Roza megafona – izvještaja Zagreb Pridea.


‘’Okruženje za LGBTIQ osobe postalo je izrazito nepovoljno nakon što nije spriječeno održavanje referenduma o zabrani istospolnog braka.


Taj trend stvaranja negativnog okruženja pogoršan je i idućih godina kroz različite institucionalne, političke i druge pritiske ‘’, navodi se u izvještaju.
LGBTIQ osobe i dalje su žrtve nasilja, a i predrasude i socijalna distanca ostali su veliki, kazao je Franko Dota iz Udruge Zagreb Pride.


Dodao je i da većina žrtava nasilja ta kaznena djela ne prijavljuje.


’’Imamo još jaču i još emancipiraniju LGBTIQ zajednicu u Hrvatskoj u odnosu na prethodno razdoblje, pogotovo među mladom populacijom.


Međutim, ta mlada populacija sve više trpi različite oblike diskriminacije i nasilja’’, kazao je Dota.


Istaknuo je i da potrebe LGBTIQ osoba nisu prepoznate u obrazovnom i zdravstvenom sustavu, navodeći i da se u izvješću ističe da nije uvedena nikakva smislena i znanstveno utemeljena seksualna edukacija te da je sadržaj zdravstvenog odgoja sveo tematiku spolnosti na minimum.


Zaključio je i kako unutar odgoja i obrazovanja uopće nije predviđeno obrađivanje tema koje stavljaju naglasak na prava LGBTIQ osoba.


Iako je 2014. donesen Zakon o životnom partnerstvu koji parovima istoga spola daje veliku razinu pravne zaštite i definira taj institut kao zajednicu obiteljskog života, djeca životnih partnera nemaju jednaku pravnu zaštitu kao djeca bračnih i izvanbračnih drugova različitoga spola, kazao je Dota.


U izvješću je navedeno i posebno nepovoljno okruženje za život trans osoba kojima se, kako se ističe, otežava pristup gotovo svim pravima i uslugama zbog nepostojanja odgovarajućeg zakonskog rješenja za pravno priznanje rodnog identiteta temeljenog na samoodređenju.