Zaraza norovirusom

Za ove hrvatske mladence bila je to svadba iz pakla: “Povraćao sam i imao proljev do tri ujutro”

Portal Novi list

Mislav Markoč / Foto Screenshot Nova TV

Mislav Markoč / Foto Screenshot Nova TV

Na istom mjestu i na drugim svadbama imali su zaražene ljude, vikend prije i dan kasnije, priča Mislav MarkočSvadbena idila Mislavu Markoču kratko je trajala. I prije prvog plesa za mladoženju su krenuli simptomi norovirusa. Vjenčanje je održano u blizini Zaprešića, a sanitarni inspektori restoran su zatvorili. Analiziraju vodu, hranu, testirali su zaposlenike.


“Bolio me želudac, mislio sam da je od nervoze, prvi ples, znate kako to ide, onda sam otišao u tu kućicu za mladence, pokrio sam se s tri deke i počeo povraćati i imao proljev do tri ujutro dok nije došla hitna”, ispričao je za Dnevnik Nove TV Mislav Markoč.


Iduće dane kaže simptome je imalo 150 gostiju. Njih 20-ak je završilo na infuziji. Inspektori su svadbeno imanje zatvorili. Mislav kaže – javili su mu se i drugi mladenci.


Zaraženi svatovi
“Vikend prije naše svadbe na tri različite lokacije u istom vlasništvu dogodila se slična situacija, imali su zaražene ljude, kad smo mi bili na svadbi u petak u malom šatoru se istovremeno održavala svadba, gdje je također bilo zaraženih, a i dan kasnije nakon što smo obavijestili jedni drugi da smo zaraženi nastavilo se sa svadbom, to ne mogu vjerovati i na te dvije svadbe smo imali zaražene”, objasnio je Markoč.


Epidemiolozi su prošlu subotu zabilježili 70-ak oboljelih, norovirus dokazan je kod dva uzvanika. Inspektori su ograničili uporabu vode dok ne osigura zdravstveno ispravna voda. Riječ je o virusu koji se lako prenosi.


“Put prijenosa je fekooralni put, osoba se može zaraziti gestijom kontaminirane hrane, vode ili u direktnom kontaktu s osobom oboljelom koja izlučuje virus iz svog organizma ili putem kontaminiranih predmeta, nekakvih površina”, istaknuo je Kruno Sokol, šef službe epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije.


Resort: Žao nam je


Iz prozvanog resorta jutros su izrazili žaljenje zbog svih neugodnosti. Kažu da su testovi svih zaposlenika i hrane negativni na virus, ali se slažu s odlukom sanitarne inspekcije i vjenčanja zasad otkazuju.


“Žao nam je zbog svih neugodnosti koje su imali mladenci i njihovi gosti zbog zaraze norovirusom na nedavno održanim svadbama.


Iako su testovi svih naših zaposlenika i hrane na spomenuti virus do sada negativni, slažemo se s odlukom Službe sanitarne inspekcije da svadbe ne održavamo dok s potpunom sigurnošću ne utvrdimo da ne postoji nikakva mogućnost daljnje zaraze”, poručili su za Dnevnik.hr iz Wedding Resorta Corberon.