Predizborni skup HDZ-a

VLADIMIR ŠEKS O ZABRANI MISE U BLEIBURGU Ovo je loša poruka koja ide na ruku ekstremistima

Hina

Ja vjerujem da će komemoracije biti, na ovaj ili onaj način, te ću ja, ako je bude, ići na nju, zaključio je Vladimir Šeks / NL arhiva

Ja vjerujem da će komemoracije biti, na ovaj ili onaj način, te ću ja, ako je bude, ići na nju, zaključio je Vladimir Šeks / NL arhiva

Vladimir Šeks smatra da odluka o otkazivanju komemoracije nije razborita »jer će se nešto što je zabranjeno pokušati napraviti ilegalno«. Gordan Jandroković u cijelosti podržava izjavu Hrvatske biskupske konferencije (HBK)GOSPIĆ Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u petak u Gospiću novinarima da u cijelosti podržava izjavu Hrvatske biskupske konferencije (HBK) u povodu zabrane mise zadušnice na bleiburškom polju, a Vladimir Šeks najavio je razgovore s Katoličkom crkvom u Austriji i izrazio strah da bi se zbog otkazivanja komemoracije ona mogla događati ilegalno.


Hrvatska biskupska konferencija (HBK) u petak je izrazila duboko neslaganje s odlukom Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju te je u cijelosti odbacila i razloge koji se navode za takvu odluku. Uskraćivanje mogućnosti molitve za žrtve te velike tragedije hrvatskoga naroda znači nepoštivanje žrtve i gubitak osjećaja za patnju nedužnih, upozorio je HBK.


U cijelosti podržavam izjavu Hrvatske biskupske konferencije, rekao je Jandroković novinarima u petak navečer u Gospiću, gdje se održavao predizborni skup HDZ-ove koalicijske liste ličko-senjsku županijsku skupštinu.
Vladimir Šeks, također u Gospiću, rekao je i da su Organizacijski odbor Počasnoga bleiburškog voda, Hrvatski sabor kao pokrovitelj komemoracije i austrijska pokrajinska vlada poduzeli sve korake da se spriječe bilo kakvo isticanje ustaških simbola i znakovlja na komemoraciji u Bleiburgu.


»U tome smo u velikoj mjeri i uspjeli, a Austrija je nedavno donijela zakon kojime je za počinitelje isticanje ustaških simbola odredila i zatvorske kazne i visoke novčane kazne i zato je kao grom iz vedrog nema došla ova odluka administratora biskupa u Koruškoj da se zabranjuje ova komemoracija. Sada nam predstoji dijalog s Crkvom u Austriji, uključit ćemo i Hrvatski biskupsku konferenciju i Biskupsku konferenciju Bosne i Hercegovine nastojeći da dođe do povoljnoga aranžmana, jer ovo je loša poruka koja ide na ruku ekstremistima«, rekao je Šeks.


Smatra da odluka o otkazivanju komemoracije nije razborita »jer će se nešto što je zabranjeno pokušati napraviti ilegalno«.


»To nije dobro i nastojat ćemo da se ta odluka izmjeni, ali bez obzira na to, naći ćemo načina da se uskladi s austrijskim zakonima i održi komemoracija za žrtve Bleiburga i križnih puteva«, poručio je.


Na novinarsko pitanje nije li ovo poruka Hrvatskoj kao državi, Šeks je odgovorio »da je Hrvatska već sama poduzela sve potrebne korake da se komemoracija na Bleiburgu ne pretvori u nešto drugo. Ja vjerujem da će komemoracije biti, na ovaj ili onaj način, te ću ja, ako je bude, ići na nju«, zaključio je Šeks.