Pandemija na jugu zemlje

Veliki skok broja zaraženih u Splitsko-dalmatinskoj županiji: ‘Nova žarišta su splitski zatvor i domovi za starije’

P. N.

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

Foto Miroslav Lelas/PIXSELL

"Situacija nije dobra, moramo shvatiti da je virus među nama. Imamo 16 posto veći broj zaraženih. Imamo grupiranja, vezano za privatna druženja i u institucijama. Ako se nastavimo neodgovorno ponašati bojim se da će situacija eskalirati", izjavila je Željka KarinSplitsko-dalmatinska županija danas ima 154 novopozitivnih.


Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je kako su na koronavirus testirani svi zaposlenici i zatvorenici splitskog zatvora. Splitski zatvor potvrđen je kao novo žarište zaraze u Splitu. Do sada je virus potvrđen kod 23 zatvorenika i sedam službenika.


“Situacija nije dobra, moramo shvatiti da je virus među nama. Imamo 16 posto veći broj zaraženih. Imamo grupiranja, vezano za privatna druženja i u institucijama. Ako se nastavimo neodgovorno ponašati bojim se da će situacija eskalirati”, izjavila je Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županijena konferenciji za novinare, pšrenosi Dnevnik.hr.
Novo žarište koronavirusa pojavilo se u splitskom zatvoru. Tamo su zaražena 23 zatvorenika i sedam službenika.”To su uglavnom osobe iz samoizolacije. U vrlo kratkom vremenu virus se proširio. To nisu jako izraženi simptomi bolesti. Važno je reći da smo odmah danas aktivirali resurse i išli smo testirati sve djelatnike i sve zatvorenike. Testirat ćemo 300 ljudi”, kazala je.


Zaraza se proširila i u domovima za starije.”Virus se proširio u nekoliko domova za starije. Zaraženi su i djelatnici i korisnici. Imamo zarazu i u domovima gdje se nalaze osobe s mentalnim i drugim poteškoćama. Tamo cijepljenje ide nešto sporije jer smo morali imati suglasnost staratelja za cijepljenje. No oni imaju vrlo blage simptome jer su dobili prvu dozu cjepiva”, izjavila je. Za širenje zaraze zaslužna su i privatna druženja s po dvadesetak osoba. Napominje kako im još uvijek dolaze zdravstveni djelatnici na cijepljenje.


Komentirala je i najavu popuštanja mjera. “Sve ćemo raditi u suradnji s Nacionalnim stožerom. Ne mislim da je ovo alarmantna situacija. Mislim da se u idućih desetak dana da sve popraviti. Možda su se ljudi malo i opustili, dosadilo im je, jako.  Možda misle da je došlo cjepivo, pa je sada u redu. Nije točno da u Dalmaciju dolazi manje cjepiva nego u Zagreb”, izjavila je Karin. Potvrdila je i širenje zaraze u splitskoj bolnici.Izjavila je kako je zaraza potvrđena i kod 9 ili 10 djelatnika splitske bolnice. “Nisu ni oni imali neke izražene simptome, nadam se da se to neće širiti”, kazala je. Napomenula je kako će do 15. ožujka osposobiti Spaladium Arenu za masovno cijepljenje. “Pravo masovno cijepljenje počet će kada dobijemo veće količine cjepiva”, dodala je.