Šest godina kasnije

Veliki projekt gradnje državnog interneta napokon se pomaknuo s mjesta. Koštat će preko 200 milijuna

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Šest i pol godina nakon što nam je odobren novac iz EU fondova, ovoga tjedna odabrani su izvođači radovaVelik projekt gradnje državnog interneta napokon se pomaknuo s smjesta, piše u ponedjeljak Večernji list, navodeći da je riječ o projektu od 209,5 milijuna eura.


Šest i pol godina nakon što nam je odobren novac iz EU fondova, ovoga tjedna odabrani su izvođači radova, odnosno donesene su odluke o odabiru ponuda s kolovoškog natječaja za Projektiranje i izgradnju NGN agregacijske infrastrukture.


Bit će to Ericsson Nikola Tesla i Strabag, Ericsson Nikola Tesla, odnosno zajednica (Ericsson Nikola Tesla, Ericsson Nikola Tesla Servisi te Supra Net) projektirat će i graditi mrežu u istočnoj Hrvatskoj, dok je Strabag, nakon procjene i pregleda ponuda, odabran da gradi mrežu u sjevernoj, južnoj i zapadnoj Hrvatskoj.
Ukupna vrijednost odabranih ponuda iznosi 209,5 milijuna eura ili gotovo dva i pol puta više od procjene radova koja ukupno iznosi 88,3 milijuna eura bez PDV-a. Podsjetimo, natječaj koji je završen u kolovozu bio je podijeljen u četiri grupe, a stiglo je ukupno osam ponuda, odnosno po dvije ponude za svaku grupu. Za svaku grupu ponudu su dali Ericsson Nikola Tesla i Strabag.


Tako je za 1. grupu koja obuhvaća središnju Hrvatsku procijenjena vrijednost bila 23,9 milijuna eura, a Ericsson je ponudio 52,4 milijuna eura, dok je Strabagova ponuda iznosila 64,7 milijuna eura. Natječaj je dobio Strabag. Za 2. grupu – istočne Hrvatske procijenjene vrijednosti 19,2 milijuna eura od Ericssona je stigla ponuda vrijedna 52 milijuna eura, Strabag je pak za tu grupu ponudio 62,3 milijuna eura. Kao najpovoljnija ocijenjena je ponuda Ericssona Nikole Tesle.


Za 3. grupu koja obuhvaća zapadnu Hrvatsku procijenjena vrijednost iznosila je 27,7 milijuna eura, a Strabag je ponudio dvostruko više, odnosno 54,6 milijuna eura, Ericsson je za taj dio ponudio čak tri puta više – 85,8 milijuna eura. Odabran je Strabag.


Južna Hrvatska je 4. grupa s procijenjenom vrijednosti 17,5 milijuna eura, a Ericssonova ponuda je tri puta viša i iznosi 56,5 milijuna eura, dok je Strabag ponudio 38,2 milijuna eura. I sukladno tome odabran je Strabag.


Iako su ponuđene cijene za projektiranje i gradnju višestruko više od procijenjenih, radovi će krenuti istovremeno i u punom obuhvatu, kao što je i prvobitno planirano, piše novinarka Večernjeg lista Tanja Ivančić.