Vremenska prognoza

Velike vrućine, ali uskoro i osvježenje! Evo kakvo vas vrijeme očekuje za produženi vikend

Portal Novi list

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Vrlo velika opasnost vrućine na zdravlje postojat će uglavnom na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, osobito tijekom prazničnog petka



“Kako i priliči klimatološkom vrhuncu ljeta – sljedećih ćemo dana diljem Hrvatske imati treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Srećom, kraći i slabije izražen od prethodnih.


Vrlo velika opasnost vrućine na zdravlje postojat će uglavnom na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, osobito tijekom prazničnog petka.


Nakon suhog i pretežno sunčanog petka od subote će se pojavljivati pljuskovi s grmljavinom, a zapuhat će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu ponegdje jaka bura s olujnim udarima – što je uvod u promjenjiviji i u većini Hrvatske svježiji početak idućeg tjedna.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT emisiju “Vrijeme” uoči “Dnevnika” u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.




“Jačanjem sjeveroistočnog vjetra toplinski val će već od subote na kopnu popuštati, a u nedjelju će upozorenja na vrućinu većinom i prestati. Stići će vlažan i nestabilan zrak, pa je poneki pljusak s grmljavinom moguć već u subotu u područjima uz granicu sa Slovenijom, a od nedjelje i istočnije. Najčešći i lokalno izraženi vjerojatno će biti u ponedjeljak.


I na Jadranu će utjecaj vrućine postupno slabjeti, no za vikend će još prevladavati sunčano te vruće. U subotu je poneki pljusak moguć na sjeveru, a u ponedjeljak i na jugu. Zapuhat će bura, većinom umjerena i jaka, u nedjelju pod Velebitom s olujnim udarima.”, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Sjeverni Jadran


Iako će se uz ugodnih oko 15 °C u gorju ujutro lakše disati nego u unutrašnjosti Istre i posebice na sjevernom Jadranu, danju će posvuda biti vruće i vrlo vruće uz 32 do 35 °C, a opasnost od utjecaja toplinskog vala na zdravlje velika, na moru i vrlo velika.


Popodne će na obroncima planina doći do umjerenog dnevnog razvoja oblaka, a u Gorskom kotaru mala je vjerojatnost za lokalni pljusak. Ujutro većinom burin, a popodne umjeren jugozapadni vjetar.