Optimistično u rujan

Velika očekivanja od posezone: Sjajan kolovoz na Kvarneru donosi i optimizam za rujan

Bruna Matičić

Crikvenička rivijera i dalje je druga omiljena destinacija domaćih turista te druga hrvatska destinacija po broju noćenja u obiteljskom smještaju / Foto M. GRACIN

Crikvenička rivijera i dalje je druga omiljena destinacija domaćih turista te druga hrvatska destinacija po broju noćenja u obiteljskom smještaju / Foto M. GRACIN

Najave za rujan su odlične, a posebno za hotelske goste u Opatiji i na Crikveničkoj rivijeri, dok ostale kvarnerske destinacije najviše noćenja ostvaruju u obiteljskom smještaju koji također ima jako dobar buking za idući mjesecRIJEKA – Vijest da će Hrvatska i prema najnovijoj koronakarti Europe početak rujna dočekati u »narančastom« najviše je razveselila turističke djelatnike koji, nakon odličnog kolovoza, očekuju i nastavak dobrih turističkih rezultata i u rujnu.Ostanak naše obale u »narančastom« veliki je plus za hrvatski turizam i poticaj za uspješno odvijanje posezone posebice kad se u obzir uzme stanje u nama konkuretnim zemljama na Mediteranu, a koje sve redom imaju lošiju epidemiološku sliku.Turistička sezona u kolovozu je dosegla svoj vrhunac. Potvrdile su to gužve na cestama, naše destinacije koje su bile prepune turista, zauzeti stolovi u ugostiteljskim objektima te smještajne jedinice bez slobodnog kreveta. Prije nekoliko mjeseci malo tko se mogao nadati ovakvom scenariju, ali ogroman skok u kolovozu bio je iznad najoptimističnijih očekivanja te brojke govore da smo skoro na razini rekordne 2019. godine, a daleko su bolje od prošle godine.


Više cijepljenih
Potvrđuju to i službene brojke Hrvatske turističke zajednice, koje, prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, govore da je u dosadašnjem dijelu kolovoza u Hrvatskoj ostvareno 3,8 milijuna dolazaka i 27,8 milijuna noćenja. Ove brojke u odnosu na isto razdoblje lani predstavljaju rast od 50 posto u dolascima i 41 posto u noćenjima, dok u usporedbi s istim razdobljem kolovoza 2019. godine znači 93 posto ostvarenog rezultata u noćenjima.U svim segmentima turističke ponude odlično je prošao i Kvarner čije turističke destinacije, poput ostatka Hrvatske, svoje rezultate uspoređuje s rekordnom 2019. godinom te, u skladu s novom koronakartom, očekuje izuzetno dobre rezultate kako u rujnu, tako i ostatku posezone.


– Samo u kolovozu Kvarner je bio na 90 posto ostvarenih noćenja iz kolovoza 2019. godine. Što se cijele godine tiče, trenutno smo na 77 posto noćenja iz 2019., a najave i rezervacije za rujan izuzetno su dobre. Bitno je da epidemiološka situacija ostane što bolja, jer je interes za Kvarnernom ogroman, kazala je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov. Međutim, kaže, u slučaju da se epidemiološka slika pogorša, a obala »pocrveni«, situacija bi zasigurno mogla postati drukčija. Unatoč tome, ono što je u svakom slučaju dobro jest to da je veliki broj turista, ali i stanovnika na Kvarneru cijepljen, te je situacija ipak malo drukčija od one u prošloj godini, rekla je Peršić Živadinov.
Zadovoljstvo tijekom sezone izrazila je i Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice Grada Opatije, komentirajući da se jednakom trendu poslovanja nadaju i u narednim mjesecima. Naime, Opatija je ove godine ostvarila rezultat koji je nadmašio sva očekivanja, a već 20. kolovoza premašila ukupan broj noćenja u 2020. godini, s tim da je polovica noćenja ostvarena u hotelima koji su u kolovozu zabilježili oko 50 posto više prometa.– Opatija bilježi odličnu popunjenost, a najave su isto tako dobre i za rujan te je i dalje izražena potražnja za objektima visoke kategorije, odnosno za hotele i privatne vile s bazenom. Posebno nas veseli povratak kongresnih aktivnosti te potvrda nekoliko većih kongresa koji će se u rujnu održati u Opatiji. To budi optimizam i za nadolazeće razdoblje, ali sve ovisi o epidemiološkim mjerama stožera, kazala je Petričić.


Odlične najave


Prema riječima direktorice TZ-a Crikvenice Marijane Biondić, odlične najave za hotelski smještaj ima i Crikvenica.


– Bez obzira na loše vrijeme koje trenutno imamo, na Rivijeri Crikvenica ovih se dana još uvijek odmara 20 tisuća gostiju, najviše iz Njemačke, Hrvatske i Slovenije, rekla je Biondić. Inače, Crikvenička rivijera u prvih sedam mjeseci zauzela je osmo mjesto u Hrvatskoj i drugo na Kvarneru, a i dalje je druga omiljena destinacija domaćih turista te druga hrvatska destinacija po broju noćenja u obiteljskom smještaju, otkriva nam Biondić uz riječi da su na otprilike 93 posto rezultata od rekordne 2019. godine, a čak 57 posto više nego 2020. godine.
– Razvoj situacije na turističkom tržištu i aktivnosti koje poduzimaju turistički djelatnici najavljuju dobar nastavak turističke godine, jer, ako to okolnosti budu dozvolile, očekuju se jako dobri rezultati i u sljedećim tjednima. Najave su odlične, a posebno se to odnosi na hotelske objekte.
Nadamo se stabilnoj epidemiološkoj situaciji, stoga moramo itekako inzistirati na odgovornom ponašanju i zadovoljavanju svih preporuka i mjera i to od svih subjekata u destinaciji, zaključila je, dodajući da vjeruje kako će Hrvatska ostati na popisu sigurnih turističkih destinacija te da će bez stresova i neočekivanih odluka iz ove neizvjesne sezone izvući maksimum.
Za razliku od Opatije, pa i Crikvenice, ostatak naših kvarnerskih destinacija najviše ostvarenih noćenja broji u obiteljskom smještaju. Tako je i u Loparu, koji je samo u obiteljskom smještaju u dosadašnjem dijelu godine ostvario više od 266 tisuća noćenja te je prešao cjelokupan rezultat iz 2020. godine, a u usporedbi s 2019. godinom je na 79 posto ostvarenosti.


Predsezone gotovo i nije bilo


U dosadašnjem dijelu 2021. godine u Hrvatskoj je ostvareno 10,2 milijuna dolazaka i 65 milijuna noćenja, što je u odnosu na isto razdoblje lani rast od 53 posto u dolascima i 41 posto u noćenjima. U odnosu na isto razdoblje 2019. godine to je 75 posto rezultata u noćenjima.
Kad se pogleda ukupan broj ostvarenih rezultata u 2021. godini i usporedi ih s rekordnom 2019., sezona se možda ne čini toliko uspješnom. No, usporedimo li je s prošlogodišnjom te, također, uzmemo li u obzir da predsezone gotovo i nije bilo, kao i to da su značajni rezultati došli tek u srpnju, turistički sektor zaista može biti sretan te vjerovati da će rezultati u idućem razdoblju Hrvatsku približiti rekordnim brojevima iz 2019. godine.

 


Sigurnost je prioritet


– Dosadašnjim tijekom turističke sezone svi pružatelji usluga mogu biti više nego zadovoljni. Općina Lopar i TZO Lopar kao prioritet su odredili očuvanje pozitivne epidemiološke situacije u destinaciji, pa su tako sva događanja i veća okupljanja otkazana kako bi se turistička sezona čim uspješnije privela kraju, rekao je direktor TZO-a Lopar Marin Mušćo. On smatra da je Ministarstvo turizma i sporta smanjenjem paušalnog iznosa turističke pristojbe na 50 posto nedvojbeno dalo do znanja da želi pomoći iznajmljivačima u teškoj situaciji pandemije. Također, turističke zajednice su, u situaciji sa smanjenim prihodima, fokus u svojim aktivnostima stavile na sigurnost turista u destinaciji, a TZO Lopar svoj doprinos dao je prilikom uspostave punktova za testiranje te neprestanim slanjem novosti vezanih uz epidemiološku situaciju.
Prema dobivenim podacima, u Loparu se još uvijek odmara oko sedam tisuća turista, što je za čak 60 posto više nego isti dan prošle godine. Ova kvarnerska destinacija u dosadašnjem dijelu sezone ostvarila je gotovo 63 tisuće dolazaka i 500 tisuća noćenja, što je 28 posto više nego lani, ali 25 posto manje nego u 2019. godini.
– S obzirom na to da je Hrvatska po ECDC karti ostala u »narančastom«, u rujan možemo ući dosta optimistično. U obiteljskom smještaju su najave jako dobre, autokamp će raditi do kraja rujna, a u hotelima se rezervacije poboljšavaju iz dana u dan, te će i oni biti otvoreni i dobro popunjeni do druge polovice rujna, komentirao je Mušćo.
– Premda kraj turističke godine nije još ni blizu, već sada možemo reći da je ona odrađena iznad svih očekivanja. Ipak, ne treba se opuštati, već moramo ostati maksimalno odgovorni do kraja. Onda, naravno, polako krenuti u pripremu sljedeće sezone, nadamo se još uspješnije, poručio je Mušćo.