Nema dogovora

Varaždinska županija nije jedino mjesto gdje su se zakomplicirali odnosi HDZ-a i nacionalnih partnera. Hrebak nema namjeru popustiti

Dražen Ciglenečki

Tri puta razgovarao je Dario Hrebak s Mirom Totgergelijem, ali bez rezultata / Foto DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Tri puta razgovarao je Dario Hrebak s Mirom Totgergelijem, ali bez rezultata / Foto DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Hrebakov HSLS želi, naime, mjesto predsjednika Županijske skupštine, a HDZ predlaže rotaciju čelnika tijekom mandataZAGREB – Postizborna situacija u Varaždinskoj županiji prelijeva se i na nacionalnu razinu, čak prijeti urušavanjem parlamentarne većine. Odnosi HDZ-a i još jednog njihovog koalicijskog partnera, Darija Hrebaka, nisu toliko eskalirali u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, ali i tu je došlo do ozbiljnih napetosti između ljudi koji u Saboru zajednički održavaju Vladu Andreja Plenkovića. Predsjednik HSLS-a Hrebak jako je ljut na HDZ-ovog saborskog zastupnika Miru Totgergelija, predsjednika stranke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U toj su županiji HDZ i HSLS na lokalnim izborima nastupili za zasebnim listama, međutim, kao predizborni partneri. HDZ-ovac Marko Marušić bio je i HSLS-ov kandidat za župana i u kampanji su dvije stranke djelovale usklađeno. Postigli su uspjeh, Marušić je pobijedio, a HDZ i HSLS, uz asistenciju dva vijećnika stranke Demokratski HSS, imaju većinu u Županijskoj skupštini. No, pregovori o skupštinskoj suradnji između Hrebaka i Totgergelija su zapeli. Hrebak, naime, traži za HSLS mjesto predsjednika Županijske skupštine, smatrajući to određenim jamstvom da će se realizirati dogovoreni projekti, ali Totgergeli bi da se u četverogodišnjem mandatu koalicijski partneri mijenjaju na toj poziciji. Tri puta su njih dvojica bez rezultata pregovarala o ovoj temi. Unatoč tome što je Hrebak paralelno nudio HDZ-u dužnost predsjednika Gradskog vijeća Bjelovara, u kojem HSLS-u za većinu nedostaje jedan vijećnik.
– Postupit ću u skladu s premijerovim načelom da lokalna i nacionalna razina nisu povezane, ali neke se stvari moraju reći. U Gradskom vijeću HSLS ima deset mandata, HDZ tri, u Županijskoj skupštini oni 11, a mi šest. Oni su u Bjelovaru doživjeli debakl, u prošlom su sazivu imali osam vijećnika, a rezultat HSLS-a u županiji možda je najbolji ikad za našu stranku. Ipak, smatrajući da je to jedino logično i politički racionalno, jer smo koalicijski partneri, rekao sam Totgergeliju da HDZ predloži predsjednika Gradskog vijeća, a da bi HSLS-u trebao pripasti predsjednik Županijske skupštine, kao instrument naše županijske politike. Marušić je bio dobar kandidat, ali brojke pokazuju da je izabran presudno zahvaljujući glasačima HSLS-a, jer smo jako stali iza njega. No, Totgergeli mi je svejedno u tri navrata kazao da Gradsko vijeće još nije predmet pregovora, a da mjesto predsjednika Županijske skupštine ne da HSLS-u na četiri godine, ispričao nam je jučer Hrebak. Za rotaciju na spomenutoj poziciji, ističe, nije zainteresiran jer »nije u pitanju predsjednik Predsjedništva SFRJ«. Hrebakova je procjena da Totgergeli »želi sada biti župan iz sjene, nakon što je dva puta izgubio izbore za župana«.
– Nemam namjeru popustiti HDZ-u. U utorak je konstituiranje Gradskog vijeća, ako će HDZ htjeti, bit će izabran njihov predsjednik, a što će biti u županiji – ne znam, zaključuje Hrebak. Iz bjelovarsko-bilogorskog HDZ-a su priopćili da su iznenađeni Hrebakovim odbijanjem rotacije svih partnera na mjestu predsjednika Županijske skupštine.