Bivši šef NO-a

Vanđelić: Ovo je vrh sante leda. Ina je gubila novac, pisao sam Ćoriću, a on nas je špotao

Portal Novi list

Damir Vanđelić / Foto Pixsell

Damir Vanđelić / Foto Pixsell

Ćorić je rekao da politiziram i da se bavim nekim drugim poslom, rekao je VanđelićBivši predsjednik NO-a Ine Damir Vanđelić za N1 Studio je komentirao pljačku Ine.


“Takav ugovor predmet je odlučivanja Uprave, NO vodi računa o kontroloma pomoću određenih službi. NO nadzire poslovanje kvartal po kvartal. Za zadnji kvartal 2021. izvještaj je napravljen tek u prvom kvartalu 2022.


Imali smo saznanja. Iz perspektive NO-a pratite desetke kompanija. Nemoguće je u realnom vremenu pratiti nekoga. Prošle godine u svibnju smo reagirali na NO-u i tražili sjednicu jer je smijenjeno osam ljudi na visokim položajima u Ini.
G. Škugor je bio razina 5 i tad je unaprijeđen na razinu 4. Neki tad smijenjeni bili su odlični menadžeri i Ljudski potencijali su govorili da su bolji od ovih koji se dovode.


Nisu bili sretni s dolaskom Škugora. Ja na sjednicu stavljam temu, na engleskom kažem koji je plan da se smjenjuje ovih osam ljudi. Imali smo sjednicu, ali nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Rekli su da poboljšavaju organizaciju i usmjeravaju odlučivanje u Budimpeštu.


Nemojmo se praviti blesavi – Inom upravlja MOL.


Nisam dobio zadovoljavajuća rješenja o otkazima, tj. smjenama.


Nakon mjesec i pol dana se primijetilo da Ina negdje konzistentno gubi novac. Uputili smo mail svim članovima NO-a da poslovanje Ine zaostaje i da godišnje gubimo 200 milijuna eura, očito postoji problem.


Poslao sam mail svim članovima Uprave i NO-a i kopiju ministru Ćoriću.


Vanđelić je napomenuo da nije dobio odgovor, već poziv u srpnju, “praktično špotanje jer problematiziramo ove stvari”. “Ćorić je rekao da politiziram i da se bavim nekim drugim poslom. Na tom sastanku se ime Škugora nije spominjali, ja ga ne poznajem”, rekao je.


Na pitanje postoje li u posljednjem kvartalnom izvješću naznake da bi NO mogao shvatiti da se dogodila prevara na plinskom poslovanju: “Pročitao sam to i brinuo sam se što se događalo. U izvješćima vanjskog revizora i Uprave kažu da su poduzete razumne mjere da se otklone nezakonitosti. Revizijski odbor onda na NO-u kaže da je sve u redu, kao i vanjska revizija, na temelju čega onda zaključiti da je problem”, rekao je i naglasio da Škugor to nikako sam nije mogao potpisati. “Netko je to morao primijetiti. Ina ima vrlo jaku službu sigurnosti, provjeravaju sve što je potencijalna prevara”, otkrio je.


O kaznenoj odgovornosti članova Uprave Ine rekao je: “Treba utvrditi prvo kako je bilo. Svi su trebali vidjeti da su Plinare istočne Slavonije odjednom počele trošiti više plina. Kako to?”


Na pitanje je li politika Ine da se domaći plin ne prodaje po tržišnim cijenama, Vanđelić je rekao: “To su nebuloze. Ina je trgovačko društvo, nije ustanova koja ne smije imati profit. Ona ima male dioničare koji žele dobit. Uvijek smo gledali tržišno kretanje cijena i pratili smo globalne cijene.”


Na pitanje jesu li ga zvali kao svjedoka rekao je: “Volio bih da me pozovu. Mislim da je ovo samo vrh sante leda. Isti gospodin je bio u NO-u Plinare Pula, kretao se u raznim odborima energetskih savjetodavnih tijela, od HERA-e je dobio odobrenje, bit će zanimljivo kako to izgleda. Ukazivali smo i na hrpu okolnosti koje nisu dobre za Inu, i ministru, nikad nismo dobili odgovor.”


O ugovorima s fiksnom cijenom koji su poslovna politika Ine, Vanđelić je rekao: “Zašto se ne objavi po kojim je cijenama HEP kupio plin? Ako Ina prodaje po 19, dajte da vidimo po koliko HEP kupuje. Mislim da se radi o višestruko većim cijenama. Zalažemo se da sve bude transparentno i antikoruptivno.”


Što se tiče epiloga ove priče, rekao je: “Uprava Ine nije ovo mogla sama odraditi. Epilog bi trebao biti da se Hrvatska odmakne od korupcijske razine i krene prema gore. Moramo se početi čistiti. Ovo je sramota.”


O prigovorima bivšeg ministra još je rekao: “Ćorić je prigovarao jer problematiziramo kadroviranje, što govorimo o otkupu OMV Slovenija, što se poslovni planovi nisu ostvarili, što prigovaramo da bioetanol mora ići brže… On je htio mir, ne talasaj. Nemoj politizirati – to je glavni refren koji sam slušao.”