Mato Palić

Ustavni stručnjak o covid-potvrdama: ‘Nije potrebna dvotrećinska većina’

Portal Novilist.hr

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Strogo matematički, nije organski zakon. Može biti donesen većinom glasova nazočnih zastupnika, rekao jeVlada je u hitnu saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima uređuje COVID potvrde. Most sutra počinje prikupljati potpise za referendum kojim bi se one ukinule. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je kako u Europskoj uniji treba pokrenuti raspravu o uvođenju obveznog cijepljenja, a to već najavljuju Austrija i Njemačka.


Je li zakon trebalo donijeti prije nego su uvedene COVID potvrde? Ustavnopravni stručnjak Mato Palić smatra da je to faktičko pitanje.


“Moglo se paralelno i jedno i drugo. Procjena je bila da ne treba. Išlo je prvo jedno, onda se pokazalo da bi moglo biti problema u primjeni. I onda se išlo na ovo drugo, odgovorio je dodavši kako nikakva dvotrećinska većina po njegovu mišljenju ne treba za donošenje ovog zakona”, rekao je Palić u emisiji U mreži Prvog.
Kaže da Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti već postoji kod nas u Hrvatskoj.


“Donesen je nekad ranije i tijekom ove pandemije je bio mijenjan odnosno dopunjavan, a on spada u kategoriju običnih zakona. Strogo matematički, nije organski zakon. Može biti donesen većinom glasova nazočnih zastupnika, uz uvjet da je nazočna većina od polovice. Sabor ima 151 zastupnika, 76 je natpolovična većina, a 39 bi onda bila dostatna većina. To je matematički i teoretski tako, a u praksi uvijek bude više” – pojasnio je Palić, piše HRT.