Ususret sastanku u Bruxellesu

Ured predsjednika RH: Milanović i Plenković suglasili se da RH na Europskom vijeću predstavlja Slovenija

Hina

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Predsjednik Milanović je predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenije i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama', piše u priopćenjuPredsjednik Republike Milanović i premijer Plenković usuglasili su se da Republiku Hrvatsku na sastanku Europskog vijeća predstavlja Republika Slovenija, priopćeno je u srijedu popodne iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske.


Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem u povodu sutrašnjeg sastanka Europskog vijeća, dodaje se u priopćenju.


“Predsjednik Vlade Plenković obavijestio je predsjednika Republike Milanovića kako ne može sudjelovati na sastanku Europskog vijeće te je predložio predsjedniku Milanoviću da on predstavlja Republiku Hrvatsku. Predsjednik Milanović je na to predložio predsjedniku Vlade da Republiku Hrvatsku predstavlja Republika Slovenije i to na tragu ranijih primjera dobrosusjedske suradnje prijateljskih država u takvim situacijama. Predsjednik Vlade Plenković podsjetio je kako je takva praksa već postojala jer je Republika Slovenija predstavljala Republiku Hrvatsku, kao što je Republika Hrvatska predstavljala Republiku Sloveniju, te su se usuglasili da tako bude i ovoga puta”, navode iz Ureda predsjednika RH.
Iz Ureda podsjećaju da “prema čl. 141.b Ustava, Republiku Hrvatsku u Vijeću i Europskom vijeću zastupaju, sukladno njihovim ustavnim ovlastima, Vlada i predsjednik Republike Hrvatske. S obzirom na prirodu posla u Europskom vijeću, predsjednik Republike zastupa Republiku Hrvatsku samo iznimno kada se radi o pitanjima obrane i nacionalne sigurnosti”.


 


 


Hrvatsku će u četvrtak na samitu EU-a predstavljati slovenski premijer Janez Janša, objavio je ranije danas na sjednici Vlade, na kojoj sudjeluje online, premijer Andrej Plenković. Hrvatski premijer na tom sastanku neće biti jer mu je zbog kašlja uzrokovanog covidom-19 produljena izolacija.


U četvrtak i petak održava se fizički sastanak na vrhu EU-a koji će biti posvećen mađarskoj i poljskoj blokadi europskog proračuna i plana oporavka, odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama i pandemiji koronavirusa.