Naputak HZJZ-a

UPUTE ĆE BITI DOSTA STROGE Glasat ćemo s maskama i rukavicama, a puštat će se samo manje skupine

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovako će otprilike glasiti preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za zaštitu od širenja koronavirusa tijekom izbornog procesa 5. srpnjaSvi birači koji 5. srpnja izađu na parlamentarne izbore morat će držati međusobnu distancu od 1,5 metara. Članovi biračkih odbora i promatrači također će morati biti razmaknuti. Građani bi se na birališta puštali u manjim skupinama, a svi bi morali nositi zaštitne maske, ali i rukavice kako se virus ne bi prenio zbog korištenja zajedničkih olovaka i davanja dokumenata.


Ovako će otprilike glasiti preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za zaštitu od širenja koronavirusa tijekom izbornog procesa 5. srpnja, do kojih je neslužbeno došao Jutarnji list. Mjere, ako se epidemiološka situacija do 5. srpnja pogorša, mogu biti i strože.


Prilikom izlaska s birališta, maske i rukavice trebat će biti zbrinute u odgovarajuće kante za smeće.
Prostori u kojima će se održavati izbori će se dezinficirati, a sredstva za dezinfekciju morat će se postaviti na svakom koraku.


Trošak izbora koji inače iznosi više od 100 mil. kuna, zaštita od zaraze bi, po procjeni Peđe Grbina, povećala za 5 do 10 milijuna kuna.


Osobe koje su u samoizolaciji neće dolaziti na birališta. Za njih će vrijediti pravila kao i za ostale građane koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu biračko pravo ostvariti na biralištima. K njima će doći dva člana biračkog odbora. Osoba u samoizolaciji morat će ih dočekati s maskom i rukavicama, piše Jutarnji.