Nepravomoćna presuda

Upravni sud odbio Barbarićev zahtjev: Odluka o rušenju vile na Hvaru je ispravna

Hina

Frane Barbarić / Foto Davor Kovačević

Frane Barbarić / Foto Davor Kovačević

Nela Mešin rekla je da je odbijen zahtjev tužitelja za određivanjem odgodnog učinka tužbe u ovom sporu, zahtjev za donošenjem privremene mjere kojom bi se zabranilo izvršavanje rješenja od 9. lipnja 2023. i zahtjev za naknadom troška sporaN​a splitskom Upravnom sudu u petak je nepravomoćnom presudom odbio tužbeni zahtjev predsjednika uprave HEP-a Frane Barbarića kojim je tražio poništenje rješenja Državnog inspektorata o rušenju bespravno izgrađene vile na Hvaru.


Predsjednica Upravnog suda u Splitu Nela Mešin za Hinu je, ne otkrivajući identitet, izjavila da je Barbarić na tom sudu pokrenuo postupak kako bi se ocijenila zakonitost rješenja splitskog područnog ureda građevinske inspekcije Državnog inspektorata RH od 9. lipnja 2023. kojim je investitoru naređeno uklanjanje građevine.


“Nakon provedenog sudskog postupka, danas je održano ročište za objavu presude na kojem ​je odbijen kao neosnovan tužbeni zahtjev tužitelja za oglašivanje ništavim te za poništenjem rješenja tuženika od 9. lipnja 2023. godine”, kazala je sutkinja.
Dodala je da je odbijen zahtjev tužitelja za određivanjem odgodnog učinka tužbe u ovom sporu, zahtjev za donošenjem privremene mjere kojom bi se zabranilo izvršavanje rješenja od 9. lipnja 2023. i zahtjev za naknadom troška spora.


“Rok za izradu i otpremu presude je 15 dana od dana objave. Protiv presude je dopuštena žalba Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske koja se može podnijeti 15 dana od dana primitka pisanog otpravka presude”, dodala je Mešin.


Mediji su još u svibnju otkrili da je Frane Barbarić na poljoprivrednom zemljištu na Hvaru sagradio vilu za koju je tvrdio da je rekonstruirao stari objekt zbog čega mu nije bila potrebna građevinska dozvola.


No, da to nije istina potvrdili su u Odjelu za graditeljstvo Splitsko-dalmatinske županije. Otkriveno je ne samo da je sagradio objekt već i da je u novim gabaritima, izmijenjen mu je krov, promijenjen okoliš i dodatno izgrađen bazen te kućica.