Bijeg iz Kabula

Ukrajinci kažu da su evakuirali Hrvate iz Kabula

Hina

REUTERS

REUTERS

U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija. Ukrajinski ministar nije objavio detalje o broju putnika ukrajinskog zrakoplova. Ukrajinski zrakoplov evakuirao je ukrajinske, hrvatske, nizozemske, bjeloruske i afganistanske državljane iz Kabula, objavio je šef ukrajinske diplomacije Dmitro Kuleba u ponedjeljak na Twitteru.


“Ukrajinski zrakoplov stacioniran u Afganistanu izvukao je državljane Ukrajine, Nizozemske, Hrvatske, Bjelorusije, Afganistana iz Kabula. Sada su sigurni”, napisao je Kuleba.


U Afganistanu je bilo tridesetak hrvatskih državljana, mahom zaposlenika stranih organizacija. Ukrajinski ministar nije objavio detalje o broju putnika ukrajinskog zrakoplova.
Jučer je premijer Andrej Plenković rekao da će se za evakuaciju Hrvata pobrinuti njihovi poslodavci. MVEP je kazao da se tijekom dana može očekivati izjava o tom nastojanju.


Šef ukrajinske diplomacije obećao je i daljnju pomoć.


“Ne napuštamo naše ljude i pomažemo drugima. U slučaju novih zahtjeva, učinit ćemo sve što je moguće da pomognemo Ukrajincima i strancima”, dodao je Kuleba.


Talibani su proglasili završetak rata u Afganistanu nakon što su preuzeli kontrolu nad predsjedničkom palačom u Kabulu, u vrijeme odlaska snaga predvođenih SAD-om i nastojanja zapadnih zemalja da u ponedjeljak evakuiraju tisuće svojih građana.