Zahtjevna akcija

Uklanja se toranj katedrale u Sisku, samo kapa teška je 15 tona: ‘Da padne, srušila bi sve okolne zgrade’

P. N.

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Photo: Edina Zuko/PIXSELL

Vrbanek ne zna koliko će cijela akcija trajati, ali se nada da će biti obavljena sutraUklanja se toranj katedrale u Sisku, koja je teško stradala u potresu, a koordinator akcije Davor Vrbanek tumači kako je toranj napuknuo na nekoliko mjesta i nagnuo se 20-ak centimetara.


“Bit će tri faze. Idemo prvo na uklanjanje križa gore s vrha tornja katedrale. Zatim ide osiguranje zidanog tornja. Ono što je raspucano, gdje se vidi da je bio nekada sat, u dva ili tri nivoa, to će procijeniti vatrogasci Javne postrojbe Zagreba, to je u najkompleksnijem dijelu tornja. Iza toga će se sama kapa tornja piliti u tri dijela i potom uklanjati. Kapa tornja je teška 15-ak tona i ne može se skinuti, takva je procjena stručnjaka, statičara i samih vatrogasaca, da se ne može skinuti u jednom komadu, jer bi došlo do urušavanja. Rađena je kompletno od drvene konstrukcije i upitno je kako je unutra povezana. Ne može niti jedan dio izdržati taj teret”, rekao je Vrbanek za N1.


U akciju je uključeno tridesetak ljudi, plus osiguranje – od Hitne pomoći, MUP-a, HGSS-a. Nakon uklanjanja kape, odnosno krova tornja katedrale, uklanjat će tri zvona za koja ne znaju koliko su teška.
Vrbanek ne zna koliko će cijela akcija trajati, ali se nada da će biti obavljena sutra.


“Ako bi toranj pao, procjena je stručnjaka, statičara i ostalih, da bi postojala velika opasnost da se kompletno uruše okolne zgrade. Kažem, kapa je teška 15 tona. Ovo je teško i procijeniti koliko je teško. To bi bio potres koji bi ove zgrade, koje su već oštećene, sigurno rasuo do kraja.”, zaključio je Vrbanek u razgovoru za N1.