Gospodarski kriminal

Uhićen šef Janafa Dragan Kovačević! Janaf potvrdio da ih pretražuju. Osumnjičenu tvrtku Elektrocentar Petek vodi mladi menadžer godine

Portal Novi list, Hina, Tihana Tomičić

Dragan Kovačević / Foto: Vedran Karuza

Dragan Kovačević / Foto: Vedran Karuza

Od rano jutros traje policijska akcija u kojoj je uhićeno više osoba.Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet.U policijskoj akciji koja je počela u četvrtak ujutro uhićeno je više osoba među kojima, kako se neslužbeno doznaje, predsjednik uprave Janafa Dragan Kovačević. 


NOVO! 15:49 – Tvrtku Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, koju se neslužbeno spominje u tzv. aferi Janaf, vodi direktor Miroslav Petek kojeg je Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika (HUM-Croma) 2018. proglasilo najboljim mladim menadžerom godine.


Kako se u medijima tada navodilo, riječ je o tvrtki koja se od malog privatnika razvila u jednu od vodećih u “području pružanja usluga i izvođenja radova u elektroenergetici, telekomunikacijama i građevinarstvu, te veleprodaji i maloprodaji elektro i građevinskog materijala i opreme”.
Petek je pritom isticao da je sjedište tvrtke u Ivanić Gradu, ali da urede imaju u Rijeci i Splitu, tvrtku kćer u BiH te da su 2016. u Albaniji osnovali podružnicu. Dodao je i da su odradili veliki broj kvalitetnih i izazovnih projekata, a posebno je istaknuo projekt izgradnje druge faze Zračne luke Dubrovnik u kojoj sudjelovao s, kako je istaknuo, partnerima Strabagom i PZC Split.


Direktor Elektrocentra Petek krajem 2018. je navodio da je tvrtka tada imala oko 420 zaposlenih, najavljivao je rast proizvodnje i broja zaposlenih


NOVO! 14:43 – HDZ-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić u četvrtak je izjavio kako ne zbog čega DORH traži skidanje njegova zastupničkog imuniteta kako bi ga se kazneno gonilo zbog afere vezane uz Janaf, navodeći da nije počinio nikakvo inkriminirano djelo.


“Iz medija sam čuo da se traži skidanje mog zastupničkog imuniteta. Nitko me nije kontaktirao u vezi toga i sve što znam je iz medijskih napisa”, izjavio je Barišić novinarima u Saboru, komentirajući medijske napise po kojima se dovodi u vezu s aferom Janaf zbog koje je jutros uhićeno desetak osoba.


“Očekuje se sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva, spreman sam odgovoriti na sva pitanja i kako sustav zatraži da se ponašam, ja ću se ponašati”, istaknuo je Barišić te dodao kako nije kontaktirao nijednu od institucija da provjeri o čemu je riječ.


“Smatram da nisam napravio nikakvo inkriminirano djelo niti moj rad kao gradonačelnika i predsjednika skupštine trgovačkih društava nije narušio bilo koji pozitivan zakon Republike Hrvatske”, naglasio je.


Pošto se spominje tvrtka Elektrocentar Petek kao moguća poveznica između različitih gradova i Janafa, novinari su ga pitali je li i Velika Gorica poslovala s tom tvrtkom te postoji li tu neki ‘posao s repom’, na što je Barišić odgovorio kako vjeruje da ne postoji nikakav ‘rep’ i da je Grad poslovao po zakonu.


“Grad je poslovao s tom tvrtkom i mislim da trenutačno nemamo nijedan aktivan ugovor, a moguće da naša trgovačka društva imaju poslovne odnose”, naveo je Barišić.


Demantirao je da poznaje direktora Janafa Dragana Kovačevića, koji je jutros uhićen, rekavši da se ne može sjetiti jesu li se ikada sreli te da nema njegov broj telefona niti je ikada bio s njim u nekom kontaktu.


NOVO! 12.36Vinko Grgić iz SDP-a, gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik o čijem će zastupničkom imunitetu, neslužbeno se doznaje, odlučivati MIP, reagirao je na informacije objavljene u medijima i uhićenja u Janafu.


– Ne znam o čemu se priča, zbunjen sam, ono što sam saznao, saznao sam preko medija. Spominju se određene radnje u aferi Janaf. Kao gradonačelnik vam mogu reći da grad Nova Gradiška nema nikakve odnose, niti poslovne ni gospodarske s tim, kao ni ja osobno. Valjda će mi netko javiti. Kovačevića znam, bilo smo prije 3-4 godine na kavi ili u zajedničkom društvu, ali mislim da nemam ni njegov broj. Grad Nova Gradiška ni ja kao gradonačelnik nemamo nikakvih odnosa s Janafom, rekao je Grgić.


Kako objavljuje N1, Grgić ističe da ga institucije još nisu kontaktirale.


“Malo sam iznenađen, moram vidjeti gdje se mogu informirati. Ako negdje trebam otići, ja ću otići, stavljam se sustavu na raspolaganje, neka sustav radi svoj posao”, dodao je. Grgića su pitali i je li tvrtka obuhvaćena istragom –  Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada –  radila kakve poslove za Grad Nova Gradiška.


– Oni se stalno javljaju na javne natječaje. Do sada su dobili jedan. Radili su reciklažno dvorište. Bila je nedavno i javna nabava za bazene i to nisu dobili. Naše javne nabave su besprijekorne, dobili smo bezuvjetne revizije za poslovanje, odgovorio je Grgić.


NOVO! 12.00 – Javno poduzeće Janaf potvrdilo je da prostorije te tvrtke pretražuje policijski odjel za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. “U Janafu d.d. trenutno su izvidi djelatnika policije i PNUSKOK-a te vas obavještavamo kako se u društvu na svim lokacijama održavaju redovite poslovne aktivnosti”, navode u priopćenju.


NOVO! 11.16 – Stižu i prve reakcije političara na akciju policije i USKOK-a. – Da se sljedećih godinu dana svaki dan uhiti deset lokalnih korumpiranih šerifa i čelnika, i dalje ne bismo bili niti blizu gotovi. Ogorčen, zasićen, još jedan uhapšen, valjda već deseti, nitko se ne čudi, objavio je na Twitteru lider zeleno-lijeve koalicije Tomislav TomaševićNikola Grmoja iz MOST-a na istoj društvenoj mreži objavio je: “Uhićenja u JANAF-u pokazuju kolika je za Hrvatsku stvarna cijena političke trgovine HDZ-a i HNS-a.” Miroslav Škoro, donosi N1, slučaj je komentirao ovako: “Što reći na sve to skupa? Čini se da je očito da vladajući imaju novog kandidata za direktora Janafa pa je slijedom toga ovaj stari uhićen. Vjerojatno se kao i u svim slučajevima do sada neće dogoditi ništa. Gospodin Kovačević će se vjerojatno za koju godinu pojaviti kao kandidat za gradonačelnika nekog grada.”


NOVO! 10.55 – Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) poslijepodne će raspravljati o zahtjevima da se dvojici saborskih zastupnika skine imunitet, jednom HDZ-ovom i jednom SDP-ovom. Neslužbeno, radi se o Draženu Barišiću (HDZ) i Vinku Grgiću (SDP), no predsjednik MIP-a Robert Jankovics to nije potvrdio.


“Ne mogu to potvrditi, još nismo dobili papire“, rekao je zastupnik Hini. Kazao je da ima najavu iz državnog odvjetništva da će se za dvoje saborskih zastupnika tražiti skidanje imuniteta.


Objasnio je kako je u tijeku okupljanje članova Povjerenstva, jer zbog epidemioloških mjera koje se provode, neke od njih njihovi klubovi nisu predvidjeli za današnje saborske rasprave, kazao je Jankovics koji je i sam bio u svom Belom Manastiru iz kojega se spremao u Zagreb.


Neovisno o tome, uvjerava kako će MIP na vrijeme odraditi svoj posao. Odluka MIP-a bit će spremna za sutra, a na Saboru je da odluči kad će je raspraviti, rekao je Jankovics.


Jesu li zahtjevi za skidanje imuniteta dvojici zastupnika povezani, ni službeno, ni neslužbeno nije se moglo doznati u Saboru.


NOVO! 10:46 Hitna sjednica Mandatno imunitetnog povjerenstva održat će se na zahtjev DORH-a danas poslijepodne, rekao je za N1 predsjednik MIP-a Robert Jankovics.


NOVO! 10:28 Jutarnji list piše da šefa Janafa i ostale privedene osobe terete za razna pogodovanja oko dodjele milijunskih poslova. Dragana Kovačevića istražitelji sumnjiče i za primanje mita.


Navodno ga terete da je primio 1,9 milijuna kuna mita od šefa jedne tvrtke koja je od Janafa dobila posao vrijedan oko 40 milijuna kuna. Uhićen je i šef te tvrtke, piše Jutarnji list.


NOVO! 10:18 Ured gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića u četvrtak je demantirao informaciju o njegovu uhićenju, no iz izvora bliskih istrazi se doznaje da je Barišić, iako nije formalno uhićen, ipak pod sumnjom u novom aktikorupcijskom slučaju.


“Budući je u nekim medijima objavljena informacija o uhićenju gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića, ovim putem službeno demantiramo navedenu informaciju”, navode uz gradonačelnikova ureda.


No, iz izvora bliskih bliskih istrazi potvrđeno je da je Barišić pod sumnjom, ali nije formalmo uhićen, između ostalog jer kao saborski zastupnik ima imunitet.


NOVO! 10: 17 U Saboru su došla dva zahtjeva za skidanje imuniteta, jedan za SDP-ovog, jedan za HDZ-ovog zastupnika. Prema neslužbenim informacijama radi se o SDP-ovom Vinku Grgiću (gradonačelniku Nove Gradiške) i HDZ-ovom Draženu Barišiću (Velika Gorica).


NOVO! 10:07  Policija je u velikogoričkoj Gradskoj upravi i zapečatili su Odjel za komunalne djelatnosti, javlja Večernji list. Drugi policijski tim je u tvrtki VG vodoopskrba gdje su zapečatili urede i izuzimaju dokumentaciju. Neslužbeno, povod češljanja je aglomeracije Velike Gorice.


NOVO! Gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, za kojeg su neki mediji objavili da je također uhićen demantirao je tu informaciju:


“Nisam priveden, ja sam u autu, vozim se prema Zagrebu”, rekao je Barišić Indexu.


…………


Glasnogovornica MUP-a Marina Mandić Hini je potvrdila da je “rano jutros na području više policijskih uprava policija započela s uhićenjima više osoba”.


No, u policiji pritom nisu željeli govoriti o nikakvim imenima.


“Radi se o osobama koje su obuhvaćene kriminalističkim istraživanjem kojeg policija provodi u koordinaciji s Uskokom unatrag godinu dana, a radi se o djelima iz domene gospodarskog kriminaliteta i korupcije”, ističe Mandić.


Dodaje da će se tijekom dana na više mjesta provodit pretrage na različitim lokacijama te da će više detalja biti poznato u kasnijoj fazi postupka.


Jutarnji list javlja da su policijske ekipe došle  i u prostorije Janafa.


Navodno se radi o pogodovanju jednoj tvrtki da na javnim nadmetanjima dobije poslove od Janafa.