Pomračenje uma

Ugledni psihijatar o ubojici iz Zagreba: “Depresivan i narcisoidan, htio se osvetiti… Djeca su ostavljena očajnom čovjeku”

Portal Novi list

Iz njegove posljednje poruke jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla, kaže Ivan UrlićUgledni splitski psihijatar, doktor Ivan Urlić, prokomentirao je za Slobodnu Dalmaciju stravičan zločin koji se u noći s petka na subotu dogodio u Zagrebu.


– Zbilja nevjerojatno, ali je znak današnjeg vremena kad preko društvenih mreža saznajemo za teške krize pojedinih osoba


Očito je riječ o bankrotiranom biznismenu koji se našao u bezizlaznoj situaciji i srušio mu se cijeli svijet. U svojoj kratkoj poruci okrivljava članove obitelji, a posebno ističe loše odnose njegove bivše supruge i sadašnje partnerice. Najveći dio emocionalne ojađenosti zbog promašenih ambicija i želja, okrenuo je bivšoj supruzi. Meni se čini da u prvi plan izbija duboka depresivna kriza, kod jedne izrazito narcističke osobe.
On ne može prihvatiti da je u nekim stvarima pogriješio, da nije bio dovoljno ekspertan. S druge strane, imao je potrebu osvetiti se onima koje smatra krivima, u prvom redu bivšoj supruzi. Na neki način, nesvjesno, htio je kazniti i samoga sebe, spuštajući zastor nad cijeli svoj život na ovakav stravičan način – opisao je psihijatar stanje ubojice, dodajući da je poruka koju je objavio te noći odraz duboke depresije.


– Iz njegove posljednje poruke jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla. Poslao je poruku koja nije samo najava onoga što mu okupira osjećaje i misli, nego je na neki način i poziv u pomoć. Napisao je: „Ja više ne mogu“, što je izjava čovjeka koji više ne vidi izlaz – rekao je doktor.


Osvrnuo se i na slične slučajeve u svijetu, napomenuvši da očevi počinitelji najčešće pokazuju upravo narcističke crte ličnosti.


– Osobe s narcističkom strukturom ličnosti imaju visoko mišljenje o sebi, nisu kritične prema situacijama u kojima se nalaze, već žive u fantazijama uspjeha i bogatstva. Prisutna je i osvetnička želja, jer bi netko drugi trebao biti kriv za njihove promašaje i loše procjene, a na neki način, nesvjesno, ovakvim postupcima kažnjavaju i sami sebe – rekao je


Izvorni tekst pročitajte OVDJE