10-godišnja borba

Udruga “Brački pupoljci” zadovoljni besplatnim trajektnim prijevozom za djecu s poteškoćama

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej DrechslerSUPETAR Udruga Brački pupoljci u petak je izrazila zadovoljstvo zbog donošenja zakona kojim se otočkoj djeci s teškoćama u razvoju i njihovoj pratnji omogućava besplatan trajektni prijevoz što je, kažu, rezultat njihove 10-godišnje borbe, ali i prosvjeda koji se u srpnju održao u supetarskoj trajektnoj luci.


“Želimo izraziti zadovoljstvo što su konačno, nakon čitavog desetljeća naše borbe, u Saboru izglasane cjelovite izmjene Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu kojima se djeci s teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka, napokon osigurava besplatan trajektni prijevoz”, priopćili su udruge Brački pupoljci.


Poručili su da će tako brojnim obiteljima, čiji najmlađi članovi na terapije na kopno moraju odlaziti i više puta tjedno, ta promjena barem malo olakšati već ionako preskup život na otoku, s obzirom da su tim izmjenama pravo na besplatan prijevoz dobili i roditelji, pratitelji djece s teškoćama.
Osim djeci s teškoćama, novi zakon pravo na besplatan prijevoz daje i osobama s invaliditetom i njihovoj pratnji.


Iz udruge su podsjetili da su u supetarskoj trajektnoj luci 6. srpnja organizirali prosvjed koji je ukazivao na taj problem.


“Blokada iskrcaja trajekta trajala je 120 sekundi i simbolizirala je 120 mjeseci ili dugih deset godina koliko je trajala ova iscrpljujuća bitka”, priopćili su.