Izbori u HSU-u

U utrci za “prvog penzića” trojica kandidata, favorit je general Veselko Gabričević

Dražen Ciglenečki

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Nije isključeno da unutar HSU-a dođe do raskola ako danas pobijedi kandidat sklon suradnji s Vladom Andreja PlenkovićaDelegati HSU-a, njih 370, danas će u određenim uredima javnih bilježnika širom Hrvatske birati novog predsjednika stranke, a između tri kandidata kao favorit kotira umirovljeni general Veselko Gabričević. Njegovi su protukandidati Tomislav Žagar i Nikola Capar, a rezultati prvog kruga izbora bit će objavljeni u srijedu prijepodne.


Dugogodišnji čelni čovjek HSU-a Silvano Hrelja, nezadovoljan nekim procesima u stranci, odlučio je da se neće ponovno natjecati za poziciju predsjednika. Ali Hrelja je jedini zastupnik HSU-a, u Sabor je ušao na listi koalicije Restart predvođenoj SDP-om, pa će i dalje biti jako važan u stranci. Gabričević se tijekom kampanje nije izjašnjavao o tome hoće li HSU, ako on postane predsjednik stranke, ostati u opoziciji ili bi ga pak on želio priključiti parlamentarnoj većini.


– O tome možemo razgovarati u srijedu ako pobijedim u prvom krugu izbora. Dotad ne bih ništa o toj temi. U svakom slučaju kad bih ja bio izabran za predsjednika naše stranke, neću odlučivati sam, nego se konzultirati s tijelima HSU-a, rekao nam je jučer Gabričević.
Što se tiče preostalih dvaju kandidata za predsjednika HSU-a, Žagar, koji je 2016. zastupnički mandat osvojio kao SDP-ovac, smatra da bi stranka i dalje trebala biti opozicijska, Car misli suprotno, ali je uvjeren da će Hrelja, kakvi god bili rezultati izbora, ostati oporbeni zastupnik. Dakle nije isključeno da unutar HSU-a dođe do raskola ako danas pobijedi kandidat sklon suradnji s Vladom Andreja Plenkovića.


No kad bi novi predsjednik HSU-a, Gabričević ili neki drugi, zauzeo stav da je stranci koja zastupa interese umirovljenika mjesto uz vlast, a Hrelja to ipak prihvatio, bila bi to jako dobra vijest za Vladu, koja trenutačno počiva na minimalnih 76 zastupnika. Hrelja međutim posljednjih dana nije dao do znanja da je spreman na taj potez, glasovao je protiv prijedloga državnog proračuna za 2020. i za opoziv ministra Tomislava Ćorića.