EPIDEMIJA U SUSJEDSTVU

U Srbiji 5.067 novih slučajeva zaraze uz 15 tisuća provedenih testiranja

Hina

Srdjan Ilic/PIXSELL

Srdjan Ilic/PIXSELL

Na bolničkom liječenju je 6.329 pacijenata, od kojih je 216 na respiratoru, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.BEOGRAD – U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica infekcije koronavirusom preminulo 38 osoba, a potvrđeno je još 5.067 novih slučajeva zaraze te povećanje broja hospitaliziranih pacijenata i oboljelih na intenzivnoj skrbi.


Na bolničkom liječenju je 6.329 pacijenata, od kojih je 216 na respiratoru, priopćilo je u ponedjeljak ministarstvo zdravstva.


Od početka epidemije na korona virus testirano je 1.638.709 uzoraka, od toga u posljednja 24 sata 15.061, registrirano je ukupno 126.187 zaraženih osoba, a umrlo je 1.237 oboljelih.
Najveći broj umrlih dosad je u Srbiji zabilježen na vrhuncu drugog vala koronavirusa 10. srpnja – 18 žrtava, a u trećem valu najviše smrtnih slučajeva bilo je u nedjelju 2. studenog – 31.


Odnos ukupnog broja zaraženih i umrlih je, prema službenim podacima srbijanskih zdravstvenih vlasti, pridonio padu stope smrtnosti na 0,98 posto.


U Srbiji od utorka stupa na snagu novih sedam epidemioloških mjera i ograničenja i zabrana, među kojima je skraćivanje radnog vremena do 18 sati, osim za prehrambene trgovine, ljekarne i benzinske postaje, obveza nošenja maski u svim zatvorenim prostorima i na otvorenom gdje nije moguće držati propisanu fizičku udaljenost, te smanjenje broja putnika u javnom prijevozu na 50 posto deklariranih kapaciteta vozila.


Ministar obrazovanja Branko Ružić izjavio je danas da školski sustav neće prijeći na online nastavu te da s Kriznim stožerom razmišlja o ujednačavanju školskih kalendara i mogućnosti da raspust za sve srednje i osnovne škole traje 21. prosinca do 20. siječnja, kako bi se obuhvatili svi praznici po gregorijanskom i julijanskom kalendaru.


Ružić je za RTS naglasio kako lokalne samouprave, u kojima se uvodi izvanredna situacija, moraju izvijestiti školske uprave da bi se mogle prebaciti na online nastavu.