Vremenska prognoza

U prvom dijelu rujna pali višedesetljetni rekordi. Vakula otkriva je li ljeto gotovo nakon promjene koja sada slijedi

P. N.“Ako nekome možda nije bilo dovoljno toplo prošlih mjeseci, na rujan se ne bi smio požaliti. Ovako topla prva polovina 9. mjeseca nije baš česta, osobito ne na Jadranu. Štoviše, pali su i neki višedesetljetni rekordi. Za sada još neslužbeni, ali gotovo sigurno će najviša dnevna temperatura zraka u rujnu od ovoga ponedjeljka u Poreču biti 32,0 °C, Dubrovniku 33,7 °C, Zadru 34,1 °C, u Makarskoj čak 34,6 °C! Nakon detaljne analize klimatologa DHMZ možda se pojavi još poneki rekord.


A već sada se može tvrditi i kako je u Splitu srednja najviša temperatura posljednjih tjedan dana – od prošlotjednog utorka do ove srijede – kao nikada prije u ovom dijelu godine. Razmjerno će toplo vrlo vjerojatno biti i u drugoj polovini rujna, ali od petka do početka sljedećega tjedna ipak osjetno svježije nego prošlih desetak dana.


Pritom će još u srijedu biti pretežno suho, pa i sunčano, ali poslijepodne uz dosta oblaka i mogućnost pljuskova u gorju, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već u četvrtak i u prvom dijelu petka u većini će Hrvatske biti oblačnije i nestabilnije, uz veliku vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguće i olujno nevrijeme s tučom. Zapuhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu bura, uglavnom na sjevernom dijelu na udare i olujna, s kojom ograničenja u prometu može biti i u nastavku tjedna, tijekom kojega će opet prevladavati sunčano, a u sljedećem tjednu i ponovno toplije”, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.
U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti suho i uglavnom sunčano, ujutro uz samo mjestimičnu kratkotrajnu maglu, većinom u Posavini. Najniža temperatura zraka bit će od 12 do 16 °C, a najviša 28 do 31 °C. Iznadprosječno će toplo biti i u središnjoj Hrvatskoj, te također prijepodne uglavnom vedro, samo ponegdje uz jutarnju maglu, a poslijepodne oblačnije, uz vrlo malu vjerojatnost pljuskova uz granicu sa Slovenijom, posebice u Karlovačkoj županiji.


Nestabilnije poslijepodne bit će u gorju i unutrašnjosti Istre, gdje su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, dok će se na sjevernom Jadranu zadržati suho, pa i većinom sunčano. Nakon slabe do umjerene bure, samo podno Velebita prolazno i jake zapuhat će slab do umjeren maestral. Najniža temperatura zraka od 19 do 24 °C, u unutrašnjosti 10 do 15 °C, a najviša 29 do 32 °C, u gorju 24 do 27 °C.


U Dalmaciji većinom vruće, uz dosta visokih oblaka, a u unutrašnjosti će biti i nižih, iz kojih su ponegdje mogući i pljuskovi s grmljavinom, uglavnom uz granicu. Nakon noćne i jutarnje bure i tramontane zapuhat će maestral, pri čemu će more biti uglavnom malo valovito, temperature 24 i 25 °C.


Podjednako toplo, valovito i vjetrovito bit će i na jugu Hrvatske, uz dosta oblaka i malo manje vruće vrijeme nego prošlih dana, te uz samo malu vjerojatnost pljuska u Konavlima.”


Od četvrtka poslijepodne do petka prijepodne pljuskovi s grmljavinom bit će vjerojatniji, ali na Jadranu ne česti. Zapuhat će bura, osobito na sjevernom Jadranu jaka, na udare i olujna, s kojom će se razvedriti i osvježiti. Na kopnu će kiša i grmljavina biti česti, iako uglavnom ne i obilni. No, ponegdje je moguće i olujno nevrijeme s tučom. Već od petka ponovno stabilnije i sunčanije, ali do kraja tjedna i osjetno svježije nego prošlih desetak dana.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.