Epidemija ne jenjava

U posljednja 24 sata imamo 212 novih slučajeva zaraze: U Primorsko-goranskoj 14 novozaraženih. Za sada ih je najviše Splitsko-dalmatinskoj – 52 te u Zagrebu – 38!

P. N.

Reuters

Reuters

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod jednog učenika osnovne škole te je mjera samoizolacije određena za 23 učenika i tri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 75 učenika.Brojke novozaraženih virusom SARS-CoV-2 u Hrvatskoj i dalje ne padaju. Prema podacima Nacionalnog stožera Civilne zaštite, u posljednja 24 sata u našoj zemlji zabilježeno je 212 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj sada iznosi 2.128.


U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 14 novih slučaja zaraze koronavirusom. Također, u našoj županiji zabilježeno je i jedanaest ozdravljenja te je Primorsko-goranska županija sada na 103 aktivna slučaja zaraze koronavirusom. U samoizolaciji se nalazi 356 osoba.


Informacije o broju oboljelih od COVID-a 19 u posljednja 24 sata objavljujemo kako pristižu iz županijskih stožera.


ZBIRNE BROJKE
Primorsko-goranska – 14 novozaraženih


Bjelovarsko-bilogorska – 8 novozaraženih


Grad Zagreb – 38 novozaraženih


Sisačko-moslavačka – 1 novozaraženi


Istarska županija – 1 novozaraženi


Koprivničko-križevačka županija – 2 novozaražena


Osječko-baranjska županija – 3 novozaražena


Splitsko-dalmatinska županija – 52 novozaražena


Zagrebačka županija – 21 novozaraženi


Dubrovačko-neretvanska županija – 12 novozaraženih


Zadarska županija – 10 novozaraženih


Vukovarsko-srijemska županija – 8 novozaraženih


Požeško-slavonska županija – 12 novozaraženih


NOVO 11.30 – U Požeško-slavonskoj županiji u posljednja 24 sata bilježe 12 novozaraženih osoba. Trenutno je tamo aktivno 127 slučajeva zaraze, 118 osoba je na kućnom liječenju, a devet je osoba hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 598 osoba. Ukupno su u Požeško-slavonskoj županiji testirane 8.003 osobe.


NOVO! 11.29 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata bilježe osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zaražene su četiri osobe iz Vukovara i tri osobe iz Vinkovaca te jedna osoba iz Ivankova. Preminulih osoba nema.


NOVO! 11.27 – U Zadarskoj županiji deset je novih slučajeva zaraze koronavirusom i uglavnom je riječ o obiteljskim kontaktima, izvijestio je Županijski stožer civilne zaštite. Među novozaraženima četiri su žene i šestorica muškaraca, sedmero iz Zadra, dvoje iz Svetog Filipa i Jakova i jedna osoba iz Nina.


Tijekom jučerašnjeg dana testirana su 234 uzorka, pod aktivnim je nadzorom je 486 osoba, a istekao je za njih 7234.


Na Covid odjelima u Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 17 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru. U protekla 24 sata policijski službenici nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.


NOVO! 10.50 – U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a izliječeno je 11 osoba, izvijestio je županijski stožer civilne zaštite. Među zaraženima su tri žene iz Dubrovnika, od kojih je za dvije utvrđena epidemiološka veza) te muškarac i četiri žene iz Ploča, od kojih četiri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu). Također su pozitivni po jedan muškarac iz Metkovića i Slivnog, s utvrđenim epidemiološkim vezama), žena iz Orebića s utvrđenom epidemiološkom vezom te muškarac iz Župe dubrovačke.


Od jedanaestoro izliječenih njih šest je iz Dubrovnika, tri iz Župe dubrovačke, jedna iz Opuzena te jedna osoba koja nema prebivalište u županiji. U dubrovačkoj bolnici u ovom trenutku od koronavirusa se liječi 21 osoba, od kojih su tri na respiratoru. U samoizolaciji se nalazi 512 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su četiri kršenja te mjere.


Od početka pandemije analizirano je ukupno 12 815 uzoraka.


NOVO! 10.49 – U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata zabilježen je 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, a izliječeno je 12 osoba,  izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Na području Zagrebačke županije trenutno su aktivna 173 slučaja. U odnosu na jučerašnje podatke, oboljela je 21 osoba. Najviše, po troje, novooboljelih je u Samoboru i Svetoj Nedjelji.


Među novooboljelima, osam su kontakti prethodno oboljelih, dva slučaja povezana su sa svadbom, dva slučaja s privatnom proslavom, dok je za devet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 84 osobe. U samoizolaciji su dijelovi razreda srednje i osnovne škole u Samoboru zbog pozitivnog učenika. Epidemiološka obrada je u tijeku.


Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 660 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana koronavirusom, izliječene su 474 osobe, a 13 ih je umrlo.


NOVO! 10.20 – U Koprivničko-križevačkoj županiji bilježe dva nova slučaja zaraze u posljednja 24 sata.  Riječ je, navode iz tamošnjeg stožera, o osobama mlađe i srednje životne dobi s koprivničkog i đurđevačkog područja. Deset osoba je proglašeno zdravima, na bolničkom liječenju je jedna osoba. Na području županije imaju 16 aktivnih slučajeva zaraze.


Od početka pojave virusa na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je ukupno 199 slučajeva bolesti COVID-19, a u samoizolaciji trenutno se nalazi 80 osoba.


NOVO! 10.12 – U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata obrađeno je 611 testova i utvrđeno 52 slučaja novozarežnih koronavirusom. Zaražene su 23 osobe iz Splita, osam iz Kaštela, po četiri iz Sinja i Solina, po dvije iz Trilja, Podstrane i Dugog Rata, te po jedna iz  Imotskog, Vrgorca, Dicma, Klisa, Marine, Otoka i Zmijavaca.


Od 52 novooboljele osobe, 19 osoba kontakti su ranije zaraženih. Ostali slućčajevi još uvijek se epidemiološki obrađuju. Na području Splitsko-dalmatinske županije u samoizolaciji se nalazi ukupno 1.390 osoba. Na bolničkom liječenju je 51 zaražena osoba, a tri osobe nalaze se na respiratoru.


NOVO! 10.01 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata je osam novozaraženih koronavirusom, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.


Od toga šest novooboljelih osoba je s područja općine Rovišće, te po jedna osoba iz općine Đulovac i grada Bjelovara.


Devet osoba oporavilo se i skinuto je s evidencije oboljelih pa je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji trenutno 64 aktivnih slučajeva zaraze Covidom-19. U samoizolaciji je 521 osoba.


NOVO! 9.22 – U Osječko-baranjskoj županiji testirali su 232 uzorka i zabilježili pet pozitivnih na koronavirus. Dakako, radi se o podacima koji se odnose na posljednja 24 sata. Tri novozaražene osobe su iz Osijeka, jedna iz Čepina i jedna s područja Općine Magadenovac.


U Kliničkom bolničkom centru Osijek na liječenju od COVID-a imaju 16 pacijenata, od kojih niti jedan nije na respiratoru.


NOVO! 9.20 – U Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije u protekla 24 sata ispitali su  462 uzoraka briseva i zabilježili jednu novozaraženu osobu. Riječ je o stranom državljaninu, s Kosova, kojem je od ranije određena mjera samoizolacije. On se u Istri nalazi iz poslovnih razloga. Devet osoba je izliječeno te u Istarskoj županiji trenutačno imaju 32 slučaja aktivnog oboljenja od COVID-a 19. U samoizolaciji se nalazi 211 osoba.


NOVO 8.59 – U Sisačko-moslavačkoj županiji u posljednja 24 zabilježen je samo jedan slučaj zaraze koronavirusom. U pitanju je osoba s područja Novske.


NOVO! 8.56 – U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) „Dr. Andrija Štampar“ u protekla 24 sata  provedeno je 756 testiranja na SARS-CoV-2, a u Gradu Zagrebu zabilježeno je 38 novooboljelih osoba, izvijestili su u  iz NZJZ-a. Za 359 osoba izrečena je mjera samoizolacije.


Među 38 novooboljelih od Covid infekcije, 16 osoba za sada je negativne epidemiološke anamneze, 19 osoba su kontakti COVID pozitivnim osoba, a za jednu je osobu epidemiološka obrada u tijeku. Dvije su osobe došle iz BiH i Njemačke. Jedna je novooboljela djelatnica Doma za starije i nemoćne osobe kojoj je prethodno bila određena mjera samoizolacije te je razvila simptome bolesti.


Koronavirus u školi


Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod jednog učenika osnovne škole te je mjera samoizolacije određena za 23 učenika i tri učenika srednjih škola pri čemu je samoizolacija određena za 75 učenika.


Mjera samoizolacije za 47 učenika i jednu učiteljicu također je izrečena i za razrede dvoje pozitivnih učenika od prethodnog dana, nakon završene epidemiološke obrade.


Zaključno, trenutno u Gradu Zagrebu ima 480 aktivnih slučajeva Covida-19, a 1611 osoba se nalazi u samoizolaciji.


Iz NZJZ podsjećaju da je radno vrijeme drive-in testiranja vikendom i blagdanima u Zavodu “Dr. Andrija Štampar” od 8 do 12  sati.