MASOVNA AKCIJA PROCJEPLJIVANJA

U Hrvatskoj još 20-tak osoba prijavilo nuspojave nakon cijepljenja: Mučnine, glavobolja, bol, temperatura do 37,2°C

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

“Već u ponedjeljak ili u utorak stiže nam sljedeća tranša od 17.550 cjepiva i ta prva cjepiva namijenjena su najrizičnijim skupinama", rekao je Krunoslav Capak.Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak objasnio je za medije da je raspoloženje u Hrvatskoj trenutno takvo da se više od 50 posto građana sigurno namjerava cijepiti, a da se dvoumi njih između 20 i 25 posto. Zbog ovih drugih, rekao je, provodi se javno cijepljenje dužnosnika i drugih poznatih osoba, javlja N1.


“Sada imamo na raspolaganju i to moćno oružje cjepivo. U Europi su već dva cjepiva registrirana, prvo je bilo Pfizer, a od jučer je registrirano i Modernino, kojega smo mi također naručili u količini od milijun doza”, kazao je Capak:


Stiže oxfordsko cjepivo


“Nadamo se da će do kraja prvog mjeseca biti registrirano i AstraZeneca, odnosno oxfordsko cjepivo, koje smo naručili u najvećim količinama, pa ćemo moći cijepiti i s njim i tako tijekom prvog i drugog kvartala 2021. procijepiti veći dio populacije.”
“Najavljeno nam je da će to biti količina od 100.000 doza do kraja trećeg mjeseca. Nadam se da će to biti tako. Modernino cjepivo ima prednost da se čuva na -20°C. Sve smo pripremili da možemo to cjepivo uskladištiti i onda to cjepivo distribuirati diljem Hrvatske. Druga prednost je da može stajati dulje na temperaturi običnog frižidera do 8°C. Liječnici će lakše moći skladištiti i duže koristiti to cjepivo nego što je slučaj s Pfizerovim”, rekao je.


Potvrdio je da je, povrih početnih šest, naknadno prijavljeno još osoba s nuspojavama poslije cijepljenja cjepivom Pfizer/BioNTech:


“Šest nuspojava je bilo iz infektivne klinike. U međuvremeno smo dobili još 20-ak nuspojava. Halmed prima te pojave, mi ih pratimo. Radi se uglavnom o blažim nuspojavama. Katkada neki pacijent prijavi nuspojave koje ne mogu imati veze s cjepivom.”


Objasnio je koje su to nuspojave:


“Najčešće se radi o boli na mjestu uboda. Drugi su imali blage mučnine, glavobolje, neki su imali temperaturu 37,2°C. Uglavnom su blage nuspojave.”


Rekao je da se paralelno cijepe najrizičnije skupine u Hrvatskoj:


“Već u ponedjeljak ili u utorak stiže nam sljedeća tranša od 17.550 cjepiva i ta prva cjepiva namijenjena su najrizičnijim skupinama. Kao poruka građanima da je cjepivo neophodno i da se treba cijepiti, mislim da je dobro da se odvojilo ovih nekoliko doza i da se pokazalo da je cjepivo sigurno, da ne prijeti nikakva opasnost od toga i da je važno da se cijepimo kako bismo zaustavili epidemiju.”


Poznati u kampanji


“U sklopu kampanje ćemo cijepiti javno i poznate osobe. Nadam se da ćemo na taj način uvjeriti i one koji se dvoume da li da se cijepe”, rekao je i iznio podatak o raspoloženosti građana Hrvatske prema cijepljenju protiv covida:


“Mi smo sada sasvim sigurni da više od 50 posto ljudi u Hrvatskoj ima čvrsto uvjerenje da će se cijepiti. 20 do 25 posto je onih koji se dvoume bi li se ili ne bi cijepili i za njih je jako važno da se šalju ovakve poruke.”


Rekao je da ne može komentirati organizaciju cijepljenja u drugim zemljama, da u pojedinim članicama EU-a doista ima problema, ali i da u nekim zemljama, istaknuo je Veliku Britaniju i SAD, to ide odlično:


“Pogledao sam jedan članak prije dva dana koji kaže da je Hrvatska 10. u svijetu po učinkovitosti cijepljenja od momenta registracije cjepiva do tog dana. Mislim da je to dobar rezultat i da ćemo uspjeti.”