Vremenska prognoza

U Delnicama i Senju nedostaje još samo koja litra kiše da padne rekord za srpanj. Evo kad stižu nove oborine

P. N.

Foto Hrvoje Jelavić PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić PIXSELL

Rekordi se možda dogode u sljedećem tjednu, kada nam se približi nova ciklona i frontalni poremećaji s oceana“Kao da želi nadoknaditi sušni lipanj – kiša je i u ponedjeljak povremeno padala u većini hrvatskih krajeva, ali ipak rjeđe i uglavnom u manjim količinama nego prošlih dana. No, u nekim je mjestima već nadmašena prosječna količina za cijeli srpanj. Štoviše, u Delnicama i Senju, primjerice, samo poneka litra nedostaje do novih srpanjskih rekorda, koji se možda dogode u sljedećem tjednu, kada nam se približi nova ciklona i frontalni poremećaji s oceana. Do tada je za kišne i druge ekstreme vrlo mala vjerojatnost jer će atmosferu postupno stabilizirati ovo polje povišenoga tlaka”, navodi HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


Ističe kako nam nakon razdoblja promjenjivog i kišovitog vremena slijede stabilniji i sunčaniji dani, tijekom kojih su pljuskovi mogući uglavnom u gorju. No, u utorak i još ponegdje. Pritom će dnevna temperatura postupno rasti pa će na kopnu sve češće biti vruće, najprije samo u unutrašnjosti Dalmacije, zatim i Istre, pa za vikend gotovo posvuda. Sparinu ćemo danju teško izbjeći, ali će noći vjerojatno mnogima biti ugodne.


Na Jadranu u nastavku tjedna temperatura uglavnom oko prosječne za ovaj dio srpnja, pa će noći biti većinom tople, a dani vrući. Te sunčani, često čak i vedri. Vjetar će oslabjeti, ali će još u utorak, samo rijetko i srijedu, olujni udari bure i tramontane onemogućavati normalno prometovanje, osobito podno Velebita.
I u utorak će još ponegdje u istočnoj Hrvatskoj biti pljuskova, koje može pratiti i grmljavina, osobito u Posavini i Podunavlju. Osim više sunčanih sati nego u ponedjeljak, ujutro je mjestimice moguća i magla. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni, a temperatura ujutro od 16 do 18 °C, poslijepodne uglavnom 26 i 27 °C.


U središnjoj Hrvatskoj samo malo toplije poslijepodne, uz pretežno sunčano vrijeme, te uz rijetku jutarnju maglu, a uz granicu sa Slovenijom i poslijepodnevni razvoj oblaka, iz kojih je poneki pljusak moguć uglavnom u Krapinsko-zagorskoj i Karlovačkoj županiji.


Ni u gorju, posebice Gorskoga kotara, te u unutrašnjosti Istre neće biti potpuno stabilno pa je moguć gdjekoji pljusak. Sunčanije – uz obalu sjevernog Jadrana te ponajviše na otocima. U noći i ujutro još ponegdje jaka bura s olujnim udarima, posebice podno Velebita, a za promet je važno spomenuti i moguću jutarnju maglu po gorskim kotlinama. Temperatura zraka ujutro od 14 do 17, uz more od 20 do 23 °C, a poslijepodne od 28 do 31 °C, u gorju između 23 i 26 °C.


Još toplije i sunčanije na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije, često uz buru i tramontanu, na udare ponegdje i olujne, a južnije od Splita poslijepodne i umjeren zapadni i jugozapadni vjetar, zbog čega će more biti većinom malo do umjereno valovito. Podjednako vjetrovito i valovito – uz uglavnom toplu noć i vruć dan – i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će osim sunčanih sati još biti i lokalnih pljuskova uz mogućnost grmljavine, osobito u Konavlima.


U nastavku tjedna na kopnu pretežno sunčano, ujutro uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu te dnevni razvoj oblaka, uz koji će mala vjerojatnost za pljuskove postojati samo u gorju. Temperatura zraka u blagom porastu, ali će vrućina do vikenda većinom izostati, osim u Dalmaciji, u petak i Istri. Na Jadranu do petka sunčano, većinom čak i vedro, uz malo oblaka samo u četvrtak, te uz uglavnom umjerenu buru, zatim maestral. Noću i ujutro bit će pretežno toplo, a danju vruće, pa će mnogima odgovarati osvježenje u moru temperature od 23 do 27 °C., piše HRT.