Imunolog iz Rijeke

Trobonjača očekuje dosta otpora prema cijepljenju djece: ‘Ionako već postoji nepotrebna psihoza’

P. N.

Zlatko Trobonjača / Foto Vedran Karuza

Zlatko Trobonjača / Foto Vedran Karuza

Znamo da djeca nemaju većih problema s tim cjepivom, djeci se daje i puno manja doza, djeca jako dobro imunosno odgovaraju na cjepivoImunolog Zlatko Trobonjača rekao je da očekuje dosta otpora cijepljenju djece od 5 do 11 godina, koje idući tjedan počinje u Hrvatskoj. Za to je pripremljeno prvih 50 tisuća doza.


“Vjerujem da će tu biti dosta komentara i otpora. Cijela psihoza koja se digla oko cjepiva, potpuno nepotrebno, sada su posebno osjetljivi na cijepljenje djece. Djecu kada se sve uzme u obzir, ipak treba cijepiti. Relativno je velika hospitalizacija djece, naravno, manja u odnosu na odraslu populaciju. Postoje problemi, djeca mogu razviti dugotrajni COVID, mogu razvit multiorganski upalni sindrom koji za djecu može biti po život opasan. Kod nas je 200-tinjak takvih slučajeva, mislim da na kraju niti jedno dijete nije umrlo”, ističe doktor Zlatko Trobonjača za HRT.


Dodaje da se djeca cijepe s drugim cjepivima i da nema većih problema.
“Treba roditelje dobro informirati. Znamo da djeca nemaju većih problema s tim cjepivom, djeci se daje i puno manja doza, djeca jako dobro imunosno odgovaraju na cjepivo. Jedini problem koji se pojavio u mlađim dobnim skupinama, tu je bila nešto veća učestalost miokarditisa, ali treba reći da su to bili blagi simptomi. Modernino cjepivo je zbog tih slučajeva u nekim zemljama povučemo, pokazalo se da Pfizerovo cjepivo uzrokuje manje slučajeva miokarditisa”, ustvrdio je Trobonjača.


Upitan je i trebaju li veći radni kolektivi testirati i cijepljene i necijepljene.


“To bi bila jedna idealna situacija kada bi testirali sve, primjerice u zdravstvenim institucijama ili socijalnim institucijama. Ali to je velik financijski poduhvat, to se ne može napraviti da se svakih primjerice tri dana testira oko 150 tisuća ljudi. Upravo se zato testira necijepljena populacija koja više širi virus od cijepljenih osoba”, nastavlja Trobonjača.


Prokomentirao je i trajne COVID-potvrde za one koji se cijepe booster dozom.


“Ova treća doza neće osigurati neku trajnu imunost, pogotovo kroz prizmu omikron varijante, koji izbjegava imunost. Ako smo postigli imunost protiv delta virusa ili izvornog wuhanskog soja cijepljenjem, ta nas imunost sigurno neće kroz dugo vrijeme štititi od omikron varijante, ako se on proširi. Postoji i mogućnost pojave novih sojeva. Dakle, ovo nas preboljenje i cijepljenje štiti od nekih sojeva, ali nas ne štiti od svih sojeva”, kazao je Trobonjača, piše HRT.