Tonči Tadić uvjeren

Bolje nego ostati bez struje: ‘Hrvatska treba sudjelovati u gradnji drugog bloka nuklearke Krško’

Zlatko Crnčec

Foto Arhiv NL

Foto Arhiv NL

Mi smo suvlasnici, a do početka izgradnje bit će riješeno i odlagalište otpada. Slovenija će drugi blok graditi na istom mjestu pa bi onda bilo pametnije biti u tome, a ne protiviti se tome i biti bez struje, kaže Tonči TadićZAGREB – Viši znanstveni suradnik Instituta »Ruđer Bošković« i član Znanstveno-tehničkog odbora Euroatoma Tonči Tadić smatra da bi se Hrvatska trebala pridružiti Sloveniji u inicijativi izgradnje drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK), a pozdravio je i namjeru susjedne države da se plinom opskrbljuje i preko LNG terminala na Krku.


– Takva je namjera Slovenije bila za očekivati. Naime, NEK ima životni vijek samo do 2030. Stoga Slovenija kao odgovorna država već sada planira nove kapacitete. Za razliku od Hrvatske gdje se to ne događa, iako je jasno da u idućem desetljeću u Hrvatskoj iz igre ispadaju praktično sve termoelektrane. A Slovenija je ozbiljna država koja svoju energetsku strategiju planira jedno desetljeće unaprijed, rekao je Tadić za naš list.


Slovenski ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec potvrdio je jučer za tamošnju državnu televiziju da je tijekom posjeta Sloveniji američkog ministra vanjskih poslova Mikea Pompea bilo riječi o drugom bloku NEK-a, ali i o LNG terminalu na Krku. Govoreći o NEK-u Vrtovec je rekao da je ona građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), da je suradnja s SAD-om u tom smislu i dalje dobra, ali i da Slovenija svakako treba i drugi blok nuklearke u Krškom, nakon što sadašnjoj istekne životni vijek.


Odlagalište otpada
– Tehnologija Westinghousea je sigurna i stabilna, to je primjer dobre prakse, to je sigurno jedna od mogućnosti kao i sve ostale. U Sloveniji se odvijaju koraci prema planiranoj gradnji drugog bloka, o čemu definitivna odluka kako glede financiranja, tako i tehnologije još nije donesena. Još nas dosta toga čeka prije nego što donesemo konačnu odluku. Najprije trebamo riješiti pitanje odlagališta srednjeradioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina kod Krškog. Čekamo ekološku dozvolu da ga počnemo graditi, a kad to završimo, onda ćemo donijeti i konačnu odluku, rekao je Vrtovec.


Tadić pak naglašava da je NEK za Sloveniju jako bitan jer ona iz njega dobiva čak 35 posto električne energije dok je u slučaju Hrvatske ovaj udio na 15 posto.


– Bilo bi zato razumno da i Hrvatska sudjeluje u gradnji drugog bloka nuklearke. Mi smo suvlasnici, a do početka izgradnje bit će riješeno i odlagalište otpada, odnosno problem financiranja dekomisije NEK-a koja je dosad bila glavni kamen spoticanja. Vjerujem da Slovenija ne bi odbila našu ponudu za pomoć u izgradnji drugog bloka NEK-a. A svima onima koji se u Hrvatskoj protive tome, treba reći da će Slovenija drugi blok graditi na istom mjestu pa da bi onda bilo pametnije biti u tome, a ne protiviti se tome i biti bez struje, rekao je Tadić.


Tonči Tadić / Marko Lukunic/PIXSELL

Tonči Tadić / Marko Lukunic/PIXSELL


On naglašava da kada se govori o Westinghouseu, treba svakako reći da je vlasnik te tvrtke japanska Toshiba preko svoje tvrtke kćeri Nuclear fuel industries.


– Uz Toshibu, u ovoj su djelatnosti prisutne i japanske tvrtke Hitachi i Mitsubishi koje su preko svojih tvrtki vlasnice General electrica i francuske Areve i tako svi zajedno surađuju u proizvodnji nuklearnog goriva. Dakle, u ovoj priči važni su i Japanci, rekao je Tadić.


Najbolja tehnologija


Dodaje da je veliko pitanje kako će se oko cijele ove priče postaviti Hrvatska gdje se u pravilu odluke donose na prečac i bez neke prevelike prethodne analize.


– Kod nas se uvijek više misli o trenutnim nesuglasicama u javnosti vezanim za pitanja energetike, nego o dugoročnim projekcijama. U svakom slučaju, nuklearna je elektrana Hrvatskoj potrebna. Ali onog trenutka kada Slovenija napravi drugi blok NEK-a i kada Mađarska napravi Paks dva, izgradnja još jedne elektrane u Hrvatskoj bila bi potpuno izlišna jer ne bi više bilo prostora na tržištu za plasiranja u njoj proizvedene električne energije. Tako da bi Hrvatska svakako trebala sudjelovati u izgradnji drugog bloka NEK-a.


A što se tiče Paksa, Hrvatskoj je itekako u interesu da ta elektrana, koja koristi rusku tehnologiju, dobro funkcionira. U ovom trenutku u remontu Paksa sudjeluju i hrvatske tvrtke, dobra je suradnja mađarskog i hrvatskog zavoda za nuklearnu sigurnost koji izmjenjuju sve potrebne informacije. U Hrvatskoj postoji klima protiv izgradnje nuklearki, ali činjenica ostaje da se one u svijetu i dalje grade. Pa je onda bolje biti u igri i osigurati si sigurnu opskrbu struje iz njih. A drugi blok NEK-a sigurno će imati najbolju tehnologiju u ovom trenutku u svijetu. U NEK-u dosad nije bilo nikakvih akcidenata. Bilo bi zaista glupo zbog trenutne klime u Hrvatskoj ispasti iz ove priče, rekao je Tadić.


Vrtovec je rekao da je slovenska Vlada na listu strateških objekata uvrstila i drugi blok u Krškom.


– Dakle, ako želimo biti nezavisni u pogledu nabave električne energije, onda u Krškom svakako trebamo drugi blok, kazao je Vrtovec u razgovoru za slovensku televiziju.